OM eist hoge straffen tegen verdachten drugssmokkel

Internetredactie
Alphen aan den Rijn

Het openbaar ministerie heeft gevangenissen tot acht jaar geëist tegen vijf mannen uit Alphen aan den Rijn, Utrecht en IJsselstein. Zij worden (in wisselende samenstellingen) verdacht van grootschalige drugssmokkel, lidmaatschap van een criminele organisatie en verboden wapenbezit.

Drie van de vijf mannen worden ervan verdacht in juli 2015 547 kilo cocaïne naar Nederland te hebben gesmokkeld. Dit deden de verdachten door de coke te verstoppen in een hydraulische cylinder, die met een vrachtzending uit Zuid-Afrika via Schiphol het land in werd gesmokkeld. De partij harddrugs was zo groot dat deze met een vrachtwagen vanaf Schiphol moest worden vervoerd.

Ghana

Bovendien zouden drie van de vijf volgens het OM in september van dat jaar een 5.685 kilo hennep vanuit Ghana naar de Rotterdamse haven hebben gesmokkeld. Schiphol en Rotterdam zijn niet de enige plaatsen waar de mannen volgens het OM dat jaar drugs zouden hebben binnengesmokkeld en verspreid; ook in Zevenhuizen, Zwammerdam, Utrecht, IJsselstein, Zoetermeer en Waddinxveen ’deden zijn zaken’.

Alle verdachten staan terecht tijdens een meerdaags proces bij de meervoudige kamer van de rechtbank op Schiphol. Naast de gevangenisstraffen eiste de officier van justitie ook geldboetes tot 25.000 euro. De rechtbank doet waarschijnlijk begin december uitspraak.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.