Vervuilde grond Schiphol naar Aalsmeerderbrug

Vervuilde grond Schiphol naar Aalsmeerderbrug
© Archief
Schiphol-Oost

Met vierduizend ritten van vrachtwagens wordt vanaf maandag 50.000 kubieke meter zwaar vervuilde grond van Schiphol-Oost naar een terrein bij Aalsmeerderbrug gebracht.

Buurtbewoners maken zich zorgen. De gemeenteraad van Haarlemmermeer heeft hierover een spoedvergadering belegd.

De grond is vervuild met 143 kilo van het zeer giftige en niet afbreekbare PFOS (perfluor-octaansulfaat) en het verwante PFOA (perfluorsulfaat). PFOS is sinds 2011 verboden, PFOA wordt in 2020 verboden. Er zijn geen landelijke regels hoe om te gaan met deze stoffen.

CDA-fractievoorzitter Mariëtte Sedee heeft om spoedberaad van de gemeenteraad gevraagd.

,,Kennelijk kan de door Schiphol vervuilde grond op een andere plek in onze gemeente worden gedumpt. Waarom weet de gemeenteraad dit niet en waarom is die grond niet gesaneerd?’’, vraagt zij zich af. ,,Waarom kan die grond niet blijven liggen?’’

,,Kort en goed, we moeten weten wat hier precies aan de hand is’’, zegt Nicole Mulder van GroenLinks.

,,Vervuilde grond verplaatsen, mag niet mogelijk zijn.’’ Anneke van der Veer had het liefst de gemeenteraad gisteravond al bijeengeroepen, maar vanwege de voorjaarsvakantie zijn veel leden afwezig.

PFOS is gebruikt als brandvertragend middel in blusschuim.

In 2008 kwam bij een incident met een sprinklerinstallatie in een KLM-hangar op Schiphol-Oost honderd miljoen liter vervuild water vrij, met daarin ongeveer 10.000 liter schuimblusmiddel. Daarin zat de 143 kilo PFOS.

De bassins waarin het bluswater werd opgevangen bleken lek te zijn waardoor bodemverontreiniging ontstond.

Keuze van de redactie