Honderdste verjaardag Stadsschouwburg Haarlem wordt op bijzondere wijze gevierd

Honderdste verjaardag Stadsschouwburg Haarlem wordt op bijzondere wijze gevierd
Stadsschouwburg Haarlem bestaat 100 jaar en viert dat groots.
© Archieffoto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

De honderdste verjaardag van de Haarlemse Stadsschouwburg gaat in het seizoen 2018/2019 gepaard met een groot aantal voorstellingen, evenementen en een stadsfeest. Hoogtepunten zijn een Scroogefestival, een door gastprogrammeur Boudewijn de Groot samengestelde serie theaterstukken en leesvoorstellingen van geruchtmakende toneelstukken van Toneelgroep Centrum uit de jaren 70.

Directeur Jaap Lampe maakte maandag bijzonderheden bekend over het feestprogramma. De Philharmonie biedt vanaf volgend seizoen rechtstreeks beelden aan van matineevoorstellingen. Deze zijn bedoeld voor mensen die in de Haarlemse zorgcentra wonen en daardoor fysiek niet in staat zijn om naar de theaters te komen. Dezelfde dienst komt beschikbaar voor de drie vestigingen van het Spaarne Gasthuis.

Omvangrijk is de productie van ’Scrooge in de Wijk’, een kerstvoorstelling waaraan Haarlemse kinderen deelnemen. Zo’n 1900 kinderen maken kans op de kinderrollen. Zij nemen deel aan theaterworkshops die 5 februari van start gaan. De schouwburg grijpt met de betrokkenheid van kinderen uit de wijken terug op de aanpak van de Dickensproducties in 2011 en 2015.

De theaterdirecteur hoopt hiermee ’de verbinding met de wijken te leggen’, zei hij. ,,We zijn er toen mee begonnen in Schalkwijk. Dat was nog heel kleinschalig. En meteen na de voorstellingen was de binding met de kinderen floep weg. Wat we nu willen proberen is de productie veel groter aan te pakken, en na de voorstellingen de verbinding met de kinderen, de ouders en de vriendjes in de wijken Noord, Oost en Schalkwijk vast te houden.’’

,,De grote vraag voor ons is: hoe krijgen we de jonge mensen naar het theater?’’ Lampe en de zijnen hebben een klankbordgroep in het leven geroepen, de Voortrekkers. Dat zijn tien middelbare scholieren in Haarlem van vmbo tot gymnasium, verdeeld over zo veel mogelijk scholen, die betrokken zijn bij de theaterprogrammering. ,,Met hen willen we volgend seizoen twee of drie voorstellingen organiseren onder de titel ’No parents allowed’. Ze programmeren die voorstellingen zelf en bepalen ook de sfeer ervan. Dus geen man met hoge hoed en een lange jas bij de deur, maar anders gekleed en jonge mensen achter de bar. We willen jongeren laten voelen dat theater ook voor hen kan zijn.’’

Het gehele jubileumprogramma waarvoor zo’n 11.000 kaarten beschikbaar komen, is een lastig te financieren verhaal, zegt Lampe. Hij zoekt daarom steun van sponsoren. In mei is er bijvoorbeeld een benefiet golftoernooi bij de Kennemer Golf Club. Deze club heeft Scrooge tot het goede doel uitgeroepen.

Meer nieuws uit Haarlem