Haarlemmermeer worstelt met ’landjepik’

Bart Boele
Hoofddorp

Na veertien jaar discussie weet de Haarlemmermeerse gemeenteraad nog altijd niet hoe ’landjepik’ aan te pakken: het illegaal in gebruik nemen van gemeentelijke grond. Er is een methode ontwikkeld die werkt, maar die kost teveel geld.

B en W stellen daarom een ’piepsysteem’ voor: als melding wordt gemaakt van bij tuinen getrokken grond van de gemeente wordt een afweging gemaakt. Mag de burger de grond kopen of wil de gemeente het terughebben? Bijvoorbeeld omdat er leidingen liggen, de brandweer het nodig heeft om bij water te kunnen of omdat de verkeersveiligheid in het geding is.

Maar ja, dan mag dus een burger die illegaal landjepik doet die grond houden als er niemand ’piept’ ofwel er melding van maakt bij de gemeente, want dan wordt er niet naar gekeken. En als iemand wel meldt dat zijn buurman grond heeft ingepikt, klikt diegene dan als hij het aan de gemeente meldt?

HAP-raadslid Ron Heimerikx is er al sinds 2003 mee bezig. ,,Het voorstel dat er nu ligt is de zevende wijziging van beleid. Het blijft worstelen. Het is een dilemma tussen rechtvaardigheid en geld voor de handhaving daarvan. De proef die in 2015 is ingezet, werkt goed, maar is te duur. Het blijft kwalijk om je openbare ruimte toe te eigenen, maar is het gericht optreden nadat er een signaal binnenkomt rechtsgelijk vergeleken met een situatie waarvan geen melding wordt gedaan?’’

In 2015 werd een proef gestart in Polanen (Nieuw-Vennep), de Goudriaanstraat (Zwaanshoek) en de Söderblomstraat (Hoofddorp). Niet toevallig daar, want bij de 42 woningen was in 35 gevallen sprake van illegaal gebruik van gemeentegrond. In 22 gevallen is besloten de grond aan de bewoners te verkopen, in dertien gevallen wordt er nog overlegd. Inmiddels zijn er bij de gemeente 232 aankoopverzoeken binnengekomen en 299 meldingen van oneigenlijk gebruik. Het kost 3,5 extra arbeidsplaatsen om dat af te handelen. Als die aanpak in heel Haarlemmermeer wordt toegepast, zijn nog meer arbeidskrachten nodig.

Het piepsysteem dat B en W nu voorstellen is volgens burgemeester Theo Weterings een goed alternatief. ,,Tien jaar geleden deden we aan strikte handhaving. Dat leverde veel juridische procedures op. Het gaat om publiek recht, maar ook om civiel recht. Haarlemmermeer heeft toen voor jurisprudentie gezorgd. De resultaten waren goed, maar vraag niet wat dat de gemeente heeft gekost.’’

Het nu voorgestelde systeem is volgens Weterings beter werkbaar en goedkoper, want het betaalt zichzelf. Als een melding binnenkomt wordt gekeken wat te doen. Soms weten burgers helemaal niet dat ze een stuk gemeentegrond gebruiken. Ze kochten hun huis met die grote tuin, maar weten niet dat een deel van die tuin van de gemeente is. In dat geval kunnen ze die grond ’tegen een redelijk tarief’ kopen. ,,Als we dan zien dat de buurman ook die strook grond in gebruik heeft, sturen we die natuurlijk een brief dat hij het ook mag kopen.’’

GroenLinks, PvdA, HAP, D66, Christenunie-SGP en SRH zijn er nog niet uit. VVD en CDA kunnen er wel mee instemmen. Over twee weken moet de gemeenteraad een beslissing nemen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.