Zilveren erepenning voor Haarlemse stadsorganist [video]

Haarlem

De Haarlemse stadsorganist Jos van der Kooy heeft de zilveren erepenning van de gemeente Haarlem gekregen

De burgemeester gaf hem dinsdagavond de onderscheiding in de Grote of St.-Bavokerk bij zijn afscheid als stadsorganist.

Studenten van de opleiding Media en Entertainment Management van InHolland Haarlem maakten een videoportret van Van der Kooy. Ze waren ook bij de uitreiking van de zilveren erepenning:

Van der Kooy kreeg de hoogste Haarlemse onderscheiding voor zijn grote betekenis voor de orgelcultuur in Haarlem en de promotie van de stad als orgelstad.

Van der Kooy (66) was 27 jaar stadsorganist. Hij gaat met pensioen. Van der Kooy bespeelde onder meer het Christian Müllerorgel in de Grote Kerk en het Cavaillé-Coll-orgel in de Philharmonie in Haarlem, maar ook orgels in Amsterdam en Den Haag.

Zilveren erepenning voor Haarlemse stadsorganist [video]

Ook zette de musicus zich in voor het behoud en de restauratie van de Haarlemse monumentale orgels waar hij op speelde. Hij nam het initiatief tot de reconstructie van het Cavaillé-Coll-orgel en was de drijvende kracht achter de intonatiewerkzaamheden aan de Christian Müllerorgel in de jaren ’90.

Verder is Van der Kooy concertorganist en koordirigent. Aan verschillende scholen doceert Van der Kooy orgel, improvisatie en kerkmuziek.

Van der Kooy beschikt over een grote kennis van het orgelrepertoire. In weerwil van zijn pensionering gaat hij door met optredens.

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie