Feesten in ’t skiparadijs

De Canadese band Nickelback verzorgt het Top of the Mountainconcert bij de opening van het skiseizoen 2013/2014. (Foto: pr)

Het skigebied van Ischgl, Silvretta Arena is uitgestrekt, veelzijdig en grensoverschrijdend. (Foto: pr)

Een parkeerplaats is omgebouwd tot festivalterrein, waar de bij de start van het wintersportseizoen een Top of the Mountainconcert wordt gegeven. (Foto: pr)

Een van de drie snowparks van de Silvretta Arena. (Foto: pr)

De horeca in het skigebied is een afspiegeling van wat je ook in het dorp treft: trendy, luxe en kwaliteit. (Foto: pr)

Terwijl het nachtleven in Ischgl losbarst, wordt in het skigebied nog hard gewerkt om de pistes weer lekker strak te krijgen voor de volgende dag. (Foto: pr)

Als de avond valt, trekt Ischgl zijn meest bevallige kleedje aan. (Foto: pr)

1 / 7
Mirjam van Twisk

Echte diehards kunnen de eerste sneeuwvlokken wel uit de lucht kijken. Zodra de zomer uitdooft, hunkeren zij naar het moment waarop in de Alpenlanden de skiliften weer gaan draaien. In de Oostenrijkse wintersportplaats Ischgl begrijpen ze dat en krijgen deze skifanaten in het openingsweekend een VIP-behandeling.

Heb je je er nog maar net mee verzoend dat het echt herfst is, sta je je in je skibroek te wurmen. Even kijken of-ie nog past. Buiten wordt de temperatuur met twee cijfers geschreven, dus gutst het zweet van je voorhoofd als je tevreden vaststelt dat die broek best nog een seizoen meekan. In de koffer ermee, naast het thermo-ondergoed, fleecetrui, warme sokken, handschoenen en een sneeuwbril.

Pakken voor een skitrip is in deze tijd van het jaar een wat vervreemdende bezigheid. Dat gevoel blijft tijdens de vroege vlucht naar Innsbruck. En wijkt evenmin als we door een groen landschap richting Ischgl rijden. Dan is daar de eerste besneeuwde top. Yes, plots dringt het besef door dat we zo meteen echt op de piste staan.

Zo vroeg in het seizoen oogt Ischgl een tikje pips. Winterse grauwheid wordt nog niet gecamoufleerd door een dikke witte deken. Het winters decor mag wat te wensen overlaten, op de sfeer heeft dat geen invloed. Er heerst een uitgelaten stemming in het dorp, zo merken we als we aan het einde van de ochtend aansluiten in de rij bij de net geopende kabelbaan. Zoiets als koeien die weer de wei in mogen. Omgeven door echte liefhebbers, die net als wij speciaal voor het openingsweekend naar Ischgl zijn gekomen, gaan we de gondel in die ons in minder dan tien minuten midden in het skigebied afzet. Weg is de bevreemding. Klik, klik en skiën maar. In enkele uren tijd van het Hollandse gure najaar naar een winters paradijs op ruim 2000 meter hoogte. Wat een feest!

Lef

En zo denken ze er in Ischgl kennelijk ook over, want daar wordt het openingsweekend al jarenlang aangegrepen voor het bouwen van een ’feestje’ dat zijns gelijke in de Alpenlanden niet kent. Met een lef alsof het New York betreft of Londen, nodigt het nietige Alpendorpje steevast artiesten van wereldformaat uit om de seizoensopening en -sluiting op te luisteren met een gratis openluchtconcert. En, oh wonder, die sterren komen ook nog! Enrique Iglesias, Jon Bon Jovi, Pink! en Rihanna. Het is slechts een greep uit de lange rij grootheden die zich liet strikken voor zo’n Top of the Mountain-concert.

In de skitunnel van het dorp herinneren levensgrote foto’s aan die optredens. Staand op een lopende band, glijd je aan ze voorbij. Oh kijk, Tina Turner en daar, Sting. Jeetje Elton John en Lionel Richie! Indrukwekkend hoor.

Alvorens ons over te geven aan muzikaal geweld eerst maar eens het skigebied verkennen. Negentig procent van de Silvretta Area ligt boven de 2000 meter. Behalve Ischgl maken ook de plaatsen Paznaun en het Zwitserse Samnaum er deel van uit. De grens tussen beide landen loopt dwars door het skigebied. Over brede, goed onderhouden pistes ski je het ene moment in Oostenrijk en dan weer in Zwitserland. Langs alle uithoeken van het kale hooggebergte, door de bossen tot in het dorp.

Vriendelijke blauwe, snelle rode en stevige zwarte pistes wisselen elkaar af. De in totaal 238 afdalingskilometers worden ontsloten door 43 liften. Vanaf komend seizoen zijn dat er zelfs 44, want na 28 jaar steggelen kon afgelopen zomer eindelijk een gondelbaan worden aangelegd naar de Piz Val Gronda (2812 m). Deze uitbreiding gaat op 22 december open en ontsluit een nieuw freeridegebied.

Langste

Andere uitdaginkjes zijn er in de vorm van piste 14a, duizelingwekkend zwart met een hellinghoek van soms meer dan 70 graden. Of afdaling Eleven, die met 11 km lengte de langste van de Alpen zou zijn. Horeca is in het gebied royaal vertegenwoordigd. Van eenvoudige berghut tot hypermoderne pleisterplaats, waar de lunch à la carte wordt geserveerd.

Eigenlijk is het skigebied een afspiegeling van wat je ook in het dorp treft. Lifestyle is het motto. Trendy luxe en kwaliteit. Gericht op jonge mensen die wat te besteden hebben en de wintersport graag vieren in groepsverband. Lekker shoppen, lekker stappen. Kortom, feestje bouwen met elkaar.

Aan het einde van de tweede skidag wacht het concert. Daarvoor is de grote parkeerplaats bij de dorpskern omgebouwd tot een festivalterrein. Iedereen in het bezit van een liftpas, heeft gratis toegang. Ruim voordat het concert begint, staat een duizendkoppig publiek in gespannen afwachting te trappelen. Dat laatste om warm te blijven, want nu de zon onder is, zakt de temperatuur snel tot dik onder het vriespunt. Anderhalf uur lang wordt het dorp vervolgens ondergedompeld in een bad van lawaai. Zware beats weerkaatsen tussen de maagdelijk witte berghellingen. Iedereen zal het weten: in Ischgl is het wintersportseizoen begonnen.

Als de artiesten de warme kachel opzoeken, gaat het feest in de kroegen en clubs verder tot in de kleine uurtjes. Even lekker uit je bol. Maar niet te ver van ’t padje, want morgen wachten de pisten weer. Daar lijkt een ieder zich van bewust, want op de zondagochtend staat al vroeg een lange rij bij de gondelbaan. Iedereen wil deze winterproloog tot het gaatje uitbuiten. Nog een keer die fijne afdalingen doen, want over een paar uur wacht weer het eindeloze Hollandse najaar.

Wat & Waar

Ischgl ligt op 926 km van Utrecht in de Oostenrijkse provincie Tirol. Het skigebied, Silvretta Arena, is vanwege de hoge ligging behoorlijk sneeuwzeker. Behalve uitbreide skifaciliteiten telt het gebied ook drie snowboardparken, (beperkte) langlaufmogelijkheden en hooggeleden winterwandelwegen.

Het weekend van de seizoensstart wordt in Ischgl jaarlijks grootst gevierd met een gratis Top of the Mountainconcert. Dit jaar wordt dat op 30 november verzorgd door de Canadese band Nickelback. Ter gelegenheid van dat openingsweekend voert transavia.com twee speciale vluchten uit naar Innsbruck. Op donderdag 28 november vertrekt een ’Ischgl-toestel’ vanaf Amsterdam en op vrijdag 29 november staat een vlucht vanaf Rotterdam gepland. De terugvluchten zijn op zondag 1 december.

Meer info: www.ischgl.com en www.transavia.com

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.