Dorpsvereniging: maximaal zo'n tweehonderd vluchtelingen in Vijfhuizen

Wessel Mekking
vijfhuizen

De bevolking van Vijfhuizen vindt een opvang voor vierhonderd vluchtelingen te groot. Dat concludeert de Vereniging Dorp Vijfhuizen (VDV) uit schriftelijke reacties van 179 leden en twee bijeenkomsten met bewoners.

Volgens de vereniging is in het dorp draagvlak voor een noodopvang met maximaal zo'n tweehonderd vluchtelingen. Het college van B en W wil in tenten bij Expo Haarlemmermeer ruimte bieden aan maximaal vierhonderd vluchtelingen. Voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is dat het minimum.

De VDV stelt een aantal voorwaarden bij een opvang voor maximaal zo'n tweehonderd vluchtelingen. Zo dient aandacht te zijn voor een goede dagopvang of activiteiten voor en begeleiding van de tijdelijke bewoners. Ook wil de VDV dat de groep vluchtelingen divers is; gezinnen hebben de voorkeur.

Daarnaast moet aandacht worden besteed aan de effecten die de vluchtelingenopvang heeft op Vijfhuizen en dan vooral op de wijk Stellinghof. Zo wil de VDV dat vluchtelingen weten  wat de gewenste routes van opvang naar dorp zijn en vice versa.

Speciaal nummer

Ook wil de dorpsvereniging dat Vijfhuizenaren een speciaal nummer kunnen bellen bij incidenten en om vragen te stellen. Daarnaast moeten de vluchtelingen op de hoogte worden gebracht van de in Nederland geldende normen en waarden, en de mogelijkheden die het dorp Vijfhuizen kan bieden.

Het college van B en W wil de noodopvang in elk geval zes maanden toestaan. Een verlenging van nog eens een half jaar is mogelijk indien een 'positieve evaluatie heeft plaatsgevonden', aldus burgemeester en wethouders. De VDV wil daar pas eventueel mee instemmen als duidelijkheid  is over 'de indicatoren' waarop zal worden geëvalueerd en wie bij de evaluatie worden betrokken.

De dorpsvereniging heeft medio oktober haar leden een brief gestuurd met de vraag te reageren als ze een mening of vragen over de vluchtelingenopvang hebben. Van de 1384 huishoudens, gaven 179 een reactie. Ongeveer tachtig procent van de Vijfhuizenaren is lid van de VDV.

,,Vijfhuizen heeft geen sociale structuur die voldoende mogelijkheden biedt voor opvang van een grote groep vluchtelingen’’, stelt de dorpsvereniging. Ze verwijst daarmee bijvoorbeeld naar het gebrek aan een winkelcentrum en vermaak.

Op vragen over de conclusies en de door de dorpsvereniging geopperde condities, komt wethouder Tom Horn (PvdA) met één antwoord. ,,VDV is een belangrijke gesprekspartner van het college tijdens de participatie. De conclusies die VDV trekt, maken deel uit van de overwegingen van B en W bij de vorming van een definitief besluit. Het college heeft in zijn principebesluit gezegd dat het maximaal vierhonderd vluchtelingen wil opvangen in Vijfhuizen voor maximaal een jaar. Een van de andere voorwaarden is draagvlak.’’ Uiteindelijk bepaalt de gemeenteraad of het besluit van het college ’op voldoende draagvlak is gebaseerd’, aldus Horns zegsman.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.