Van Dijk kijkt terug op 'geweldige tijd' in de polder

Arthur van Dijk vertrekt naar TLN

Arthur van Dijk vertrekt naar TLN

Richard Stekelenburg
haarlemmermeer

Hij kijkt terug op een ’geweldige tijd’ in de polder, maar is vanzelfsprekend ook erg blij met wat hij ook zelf ziet als een mooie stap in zijn carrière. ,,Ze wilden bij TLN deze keer een jonger iemand. Het is toch mooi dat je als jong wordt gezien als je vijftig bent’’, grapt Arthur van Dijk.

Na ruim negen jaar verruilt de Badhoevedorper het wethouderschap in Haarlemmermeer voor het voorzitterschap van Transport en Logistiek Nederland. Dat ligt wel een beetje in het verlengde van het werk dat hij in polder heeft gedaan, beaamt hij direct. Economische zaken is immers de rode draad in zijn wethouderschap geweest, in de vorige collegeperiode gecombineerd met jeugd en onderwijs en in deze periode met cultuur. Daarnaast kreeg hij in 2010 Schiphol in zijn portefeuille, met de Rotterdamse haven het logistieke zwaartepunt van Nederland.

Profielschets

Een half jaar geleden kreeg hij de vraag eens te kijken naar de profielschets voor de opvolger van Alexander Sakkers. ,,Soms moet je de wind ook gewoon een beetje mee hebben’’, aldus Van Dijk.

De hele procedure is sindsdien in alle vertrouwelijkheid afgewikkeld en pas gistermiddag werd het bekend toen hij unaniem werd benoemd door de ledenraad van de brancheorganisatie. Het wordt hard werken, want de transportsector heeft het net als veel andere sectoren zwaar. ,,Maar als één ding als een paal boven water staat, dan is het wel dat de logistiek een van de pijlers van de Nederlandse economie is. En dan heb ik het over de weg, het water, de lucht én het spoor’’, benadrukt hij. Hij ziet het als zijn grote taak de logistiek bij alle overheden en andere organisaties goed op de agenda te krijgen, ten dienste van de ondernemers ,,die uiteindelijk het werk doen. Daarin wil ik zoveel mogelijk faciliteren.’’

Bruggenbouwer

Daarmee is netwerken een belangrijke eis aan de nieuwe voorzitter. En dat kan Van Dijk. Een paar maanden gelden eindigde hij op de achtste plaats bij de verkiezing van de beste lokale bestuurder van 2012, waarbij zijn kwaliteiten als netwerker en bruggenbouwer naast kennis en inzicht als belangrijke reden voor die hoge klassering werden genoemd. Die verkiezing was een mooie samenloop van omstandigheden, zegt hij. Hij zal de polder en zijn vele werkzaamheden in de metropoolregio missen. ,,Ik heb hier een geweldige tijd gehad. Ik ben nooit een dag met tegenzin naar mijn werk gegaan’’, aldus Van Dijk.

VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers zegt ’alleen maar blij en tevreden voor Arthur te zijn’ en hem de nieuwe baan ’buitengewoon te gunnen’.

Echt overvallen is hij overigens niet door het nieuws. Van Dijk en Michel Bezuijen zijn nu bijna tien jaar wethouder voor de VVD ’en dan houd je er toch rekening dat een van hen wel een keer wat anders gaat doen’.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.