’Mijn Maria! Zwanger?’

Frenk Klein Arfman
Nieuw-Vennep

Eén probleem hadden ze eeuwen terug niet, toen het echte kindeke Jezus geboren zou zijn: genoeg parkeerruimte voor alle auto’s. Want de opkomst is groot voor de derde kerstwandeling in de vinexwijk Getsewoud Zuid. Liefst zes maanden hebben dik honderd bij de eigentijdse Crosspoint-kerk betrokken vrijwilligers gewerkt aan deze wandeltocht langs het levende kerstverhaal.

Voor dominee Koster van Crosspoint is het een hoogtepunt in het jaar. ,,We willen als kerk graag op een sociale manier aanwezig zijn in deze wijk en tegelijk toch ook het evangelie tastbaar maken op een manier die in deze tijd past. Gezien de opkomst wordt dat op prijs gesteld.’’

De opkomst is inderdaad enorm, honderden mensen wandelen langs de route die met waxinelichtjes is uitgezet. Om de zoveel meter is er iets te zien. Nieuwslezers vertellen vanaf een scherm over het wonder dat te gebeuren staat. Een engel (Henk) staat klaar om zijn korte eenakter voor te schotelen aan het voorbijschuivende publiek. ,,Tis leuk, maar ik moet zo op’’, neemt hij zijn aandeel zeer serieus. Verderop een tent waar Maria de boel met een bezem wat aanveegt. Nathan staat, verkleed als Jozef, klaar om op te komen nadat de engel Maria over haar zwangerschap heeft verteld. Nathan: ,,Ik ben als Jozef wel wat verbaasd, ja. Maria zwanger? We zijn nog niet eens getrouwd. Maar verderop zal je merken dat ik het uiteindelijk ga snappen.’’ Iets verderop is dat in ieder geval nog niet het geval. Een andere Jozef is wat aan het timmeren en roept onderwijl, nogal verward: ,,Mijn Maria! Zwanger?’’

De route neemt een kilometer in beslag. Een uurtje, wist zojuist iemand te vertellen. Maar twee acteurs die vragen of de wandelaars eten en drinken bij zich hebben denken daar heel anders over. ,,De tocht duurt nog drie dagen.’’ Dat valt mee, een half uurtje later, na nog meer engelen, een dansact met zang, een engelenkoor op een balkon en koekje bij de Bolle Ezel en veel meer fraais, is het dan zover: het kindeke Jezus is geboren. Op een pleintje in Nieuw Vennep. ,,Het is een echte baby’’, constateert Kim, met hond Kelly aan de lijn.

,,Hartstikke mooi. En alle generaties waren aanwezig’’, vinden Corry en Niek. Ze zijn gelovig, maar lopen pas voor de eerste keer mee. ,,Vorig jaar regende het’’, legt Corry uit.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.