Linksaf bij Kaap Hoorn

Ms Veendam in de haven van Puerto Montt. (Foto: Joost Brantjes)

Witte stranden aan de Rio de la Plata in Montevideo. (Foto: Joost Brantjes)

Pinguins in het Punta Tombo Reservaat. (Foto: Joost Brantjes)

Scheepsbel van ms Veendam. (Foto: Joost Brantjes)

Vuurtoren Les Eclaireurs in het Beagle Kanaal. (Foto: Joost Brantjes)

De stadsvilla van Sara Braun en José Nogueira in Punta Arenas. (Foto: Joost Brantjes)

Collectief genieten van fjorden en gletschers in Chili. (Foto: Joost Brantjes)

1 / 7
Mirjam van Twisk

Het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika heet Kaap Hoorn, omdat de twee schippers die de kaap in 1616 voor het eerst rondden uit Hoorn kwamen. Destijds een levensgevaarlijke tocht, vol ontberingen. Tegenwoordig rond je Kaap Hoorn tijdens een droomreis op een luxe cruiseschip.

Het lijkt wel Koninginnedag in Valparaíso. Op elke hoek van de Chileense havenstad wordt huisraad verkocht waarvan je je afvraagt wie er ook maar een peso voor over heeft.

De stad aan de Stille Oceaan kent enorme hoogteverschillen, die gekleurde treintjes met een wankel ogend evenwicht horizontaal overbruggen. Vanaf de zesde verdieping van de ms Veendam zie ik ze de berg op en af gaan. De komende dertien dagen gaan we naar Kaap Hoorn, de zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, om vandaar noordwaarts te varen naar het eindpunt, Buenos Aires in Argentinië.

Stateroom 317 heeft een badkamer met een ligbad, een heerlijk bed, een zitje, een bureau, vier kasten en grote glazen schuifdeuren. Daardoor kan ik wel naar buiten kijken, maar niemand mij ziet. Bij elk van de zeven havenplaatsen die we tijdens deze cruise aandoen, is het mogelijk een excursie te boeken. Natuurlijk ben je ook vrij om zelf op ontdekkingstocht te gaan. In Puerto Chacabuco neem ik de bus naar Coyhayque, een plaats tegen de Argentijnse grens. Een uur lang rijden we door een prachtige vallei. Als ik in een open veld een groep zwarte gieren van een meter hoog zie, moeten de medepassagiers lachen om mijn enthousiasme. Waarschijnlijk zitten zij elke dag in de bus.

Weelde

Nadat we de Chileense fjorden hebben doorkruist, waar lichtblauwe gletsjers met poëtische namen als El Brujo de kracht van het natuurverschijnsel laten zien, komen we aan in Punta Arenas, Chili’s meest zuidelijke stad. Hier werd goed zaken gedaan tot in 1914 het Panama Kanaal open ging en schepen niet meer Kaap Hoorn hoefden te ronden om van de Stille Oceaan de Atlantische Oceaan te bereiken.

De stadsvilla van Sara Braun en José Nogueira op het centrale Plaza de Armas toont de voormalige weelde; ook op de plaatselijke begraafplaats is te zien dat Punta Arenas ooit betere tijden kende. Tussen kunstig geschoren pijnbomen zie je graven met tempels en engelen.

Op advies van een aardige dame beland ik in de buslijn 2, die me voor een luttele dollar de hele stad laat zien. De chauffeur komt uit Santiago, maar hij zegt het wel prettig in Punta Arenas. ,,Er gebeurt hier niets, en dat is heerlijk rustig’’, aldus de buschaffeur.

Ushuaia is de meest zuidelijke stad ter wereld. En dat is niet te missen, want alles hier is ’het meest zuidelijk’. Het postkantoor, de ijsbaan, het rugbyveld, het station en ook het locale casino.

Voor een excursie over het Beagle Kanaal gaan we aan boord van een kleiner schip. De wind is venijnig koud, op de golven staan witte schuimkoppen. We varen naar de vuurtoren Les Eclaireurs. Op de rotsen liggen zeeleeuwen dicht tegen elkaar aan om warm te blijven. Gids Federico Gargiulo legt uit dat het weer in Ushuaia erg grillig is en je vier seizoenen in een dag kunt meemaken. Om zijn woorden kracht bij te zetten komt - als op commando - de zon te voorschijn en zien we een volledige regenboog. We gaan aan land waar de Panamericana eindigt, de snelweg die over 17.848 kilometer van Vuurland naar Alaska gaat.

Beloning

Na een korte nacht gaat om kwart voor zes mijn wekker. Goed aangekleed begeef ik me naar het bovenste dek. Het is al licht, er zijn wat wolken, maar het zicht is goed. Met uitleg van speaker Benjamin Schwartz gaan we om Kaap Hoorn heen, je ziet het schip langzaam naar links buigen. Van nu af mogen we met een been op tafel eten en een gouden ring in ons linkeroor dragen; de beloning voor het om de kaap heen zeilen.

Hoewel grenzend aan de oceaan, is het landschap van het Argentijnse Punta Tombo Reservaat zo dor en droog, dat een pinguïn zo ongeveer het laatste dier is dat je er verwacht te zien. Laat staan hele legers Magallan pinguins. Toch zijn ze er. Onder de brandende zon waggelen ze koddig van en naar hun holen. Als even later ook nog zeven guanaco’s (een soort lama) opduiken, wrijf ik in mijn ogen over zoveel surrealisme.

Voordat we koers zetten naar het eindpunt Buenos Aires, meren we aan in Montevideo, de hoofdstad van Uruguay. De plattegrond die we uitgereikt krijgen, leidt ons veilig langs de bezienswaardigheden van de stad. Eind november is het zomer en, dus de terrassen zitten zonder uitzondering vol en een strand is nooit ver weg..

In het centrum brengen we een bezoek aan het indrukwekkende mausoleum van generaal José Artigas, onder het Plaza Independencia. Hoog boven de grond, in het restaurant van het Radisson Hotel op de 25ste verdieping, hebben we een 360 graden uitzicht over de stad en zien we de ms Veendam in de haven liggen.

Wat & Waar

Ms Veendam biedt ruimte aan 1350 passagiers en 580 bemanningsleden. Het schip, dat sinds 1996 in de vaart is, is 220 meter lang en 31 meter breed. Holland America Line verzorgt cruises van 7 tot 115 dagen op alle wereldzeeën. Er wordt gevaren op 465 havens. Meer info over het cruiseaanbod is te vinden op www.hollandamerica.com.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.