'Overvaller cafetaria op herhaling'

Cafetaria Meerburcht in Nieuw-Vennep in korte tijd tweemaal overvallen. Foto HDC Media

Leontien van Engelen

De hele, twee minuten durende overval op cafetaria Meerburcht aan de Hoofdvaart in Nieuw-Vennep is zaterdag op video vastgelegd. De twee daders droegen bivakmutsen en handschoenen.

Toch leren getuigenverklaringen de politie dat de man die een medewerker bedreigde met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp, ook bij de eerste overval betrokken zou zijn geweest.

Die werd vrijdagavond 29 maart gepleegd rond kwart voor elf 's avonds. Nummer twee vond op dezelfde tijd plaats, vlak voordat de zaak sluit. Beide keren is contant geld buitgemaakt. Of de politie de beelden ook met het publiek gaat delen, durft een woordvoerster niet te voorspellen. ,,Dat hangt er helemaal vanaf hoe het onderzoek verder verloopt.''

Sporen

Volgens haar is dat onderzoek heel breed. Zo zijn sporen veiliggesteld en is gesproken met medewerkers van het cafetaria en buurtbewoners. Via Twitter is het publiek opgeroepen verdachte zaken te melden: ,,Dat kunnen ook dingen van eerder die avond of de dagen ervoor zijn. Volg vooral je onderbuik: werd zo rondgehangen dat je er geen goed gevoel bij hebt? Hoort iets wel of niet op een bepaalde plek?''

Camera's

Ook vergelijkt het overvalteam de beelden van deze overval met die van andere. Van de eerste overval op Meerburcht waren overigens geen beelden. Pas na dat ongewenste bezoek, besloot het bedrijf camera's te plaatsen: twee binnen en één buiten.

Om een nieuwe overval te voorkomen, houdt het bedrijf de deur het laatste uur dicht. Wie binnen wil komen, moet met onbedekt hoofd voor de deur gaan staan. In het licht dus en het zicht van die ene buitencamera. Alleen wanneer het goed is, kan de deur open.

Zolang het politieonderzoek loopt, houdt eigenaar Yu-Chieh Chou zich graag op de vlakte: ,,Ik leef erg mee met het personeel. Het is heel rot voor ze. En ik hoop maar dat de daders worden gepakt, misschien wel aan de hand van de camerabeelden.'' Hij opende de zaak in 1993 en had tot dit jaar nooit problemen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.