Honderden aangeraakt door Kinga Bán in Nieuw-Vennep

Gospelzangeres Kinga Bán zingt liederen van haar album ’Uit liefde’.© Foto United Photos/Ron Pichel

Jorien van der Keijl
Nieuw-Vennep

Als je iets wilt, doe het nu, zegt zangeres Kinga Bán tegen haar publiek. Ze heeft uitgezaaide borstkanker. Honderden mensen kwamen zaterdagavond naar kerk Crosspoint in Nieuw-Vennep om zich door de persoonlijke teksten van haar nieuwe album ‘Uit liefde’ te laten raken.

Met een kruk in haar ene hand en een microfoon in haar andere komt Bán het podium op. De zangeres heeft zichtbaar pijn. Het lopen gaat moeizaam. Maar als ze spreekt, heeft ze het publiek in haar greep.

Open vertelt ze wat ziek zijn voor haar betekent. ,,Ik ging mij afvragen: wat is echt belangrijk? Onderneem actie, stel niets uit en probeer er voor anderen te zijn, zonder te oordelen.”

Bán zong onder andere in gospelkoor Gospel Boulevard, gaf privé-zangles en speelt in de christelijke band Sela. Afgelopen jaar kwam daar een eigen cd bij. ,,,Het stond niet op mijn bucketlist, maar door mijn ziekte is dat plan wel in een stroomversnelling geraakt.”

Báns gevoelige nummers worden met meer uptempo liederen afgewisseld, waarbij het publiek op een projectiescherm meezingt en danst.

Urk

Johan Goudriaan staat met zijn vrouw Marja vooraan in de zaal. Ze hebben Bán ook live in Urk zien optreden. Bij sommige nummers staan ze met hun handen in de lucht mee te deinen. ,,Hoe Kinga omgaat met zoveel tegenslag is een groot voorbeeld voor mij”, zegt Goudriaan. ,,Kinga laat straks haar gezin achter. Ik heb bewondering dat ze dat durft los te laten en op God vertrouwt.”

Er glijdt geregeld een traan langs een wang en mensen houden elkaar soms even vast. Elk nummer leidt de zangeres in met een persoonlijk verhaal. Zo schreef ze het lied ‘In goede handen’ voor haar kinderen. De zangeres zegt te hebben geaccepteerd dat ze hen niet ziet opgroeien. ,,Ik wil bij mijn gezin blijven. Ik vind het verschrikkelijk dat ik er straks niet meer ben. Maar waarom-vragen zijn nutteloos. Ik weet dat God voor mijn kinderen zal zorgen.”

Thee

In de zaal staat Pauline Maat met haar vriend, zus en moeder. ,,Ik ben vaak aan het denken over studie, trouwen, kinderen. Maar Kinga laat mij zien dat je ook meer in het nu kunt leven.”

Elly, de moeder van Pauline, zit geregeld met thee op de bank naar de zangeres te luisteren. ,,Haar teksten raken mij erg. Je weet dat ze zo ziek is, het komt zo dichtbij.”

Live

Na afloop verlaten Goudriaan en zijn vrouw met een ‘warm gevoel’ de zaal. ,,Ik was er niet vanuit gegaan dat we haar nog live konden zien. Dit was waarschijnlijk de laatste keer.”

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.