Sporten in een rolstoel valt nog niet mee

Ambtenaren en raadsleden spelen rolstoelbasketbal op het Burgemeester van Stamplein

Joost Veenstra
Hoofddorp

Van der Helm was niet de enige donderdag op het Van Stamplein in Hoofddorp die uit de rolstoel viel. Een aantal gemeenteraadsleden, ambtenaren en de wethouders Horn en Steffens maakte donderdag kennis met sporten in een rolstoel. En die kennismaking met de wereld van gehandicapten kon dus hard aankomen.

De organisatie was in handen van Belangengroep Gehandicapten Haarlemmermeer (BGH) en Sportservice Haarlemmermeer. ,,We vragen aandacht voor toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Haarlemmermeer heeft een aantal struikelblokken waar bewoners met een beperking tegenaan lopen’’, zegt Liesbeth Pannekeet van BGH. Het doel van de rolstoelmiddag: ,,Het moet vanzelfsprekend worden dat de openbare ruimte zo is ingericht dat het ook voor mensen met een beperking toegankelijk is’’, zegt Pannekeet.

Kleedhokjes

De rolstoelmiddag is vanwege de Week van Toegankelijkheid. Het thema is toegankelijke verenigingen. Of ze dat allemaal zijn in Haarlemmermeer? ,,Dat verschilt. Het komt voor dat kleedhokjes van een sporthal niet groot genoeg zijn voor gehandicapten, ze kunnen geen trainer vinden of er is geen vereniging die een sport in een rolstoel aanbiedt’’, zegt Wikke van Stam, coördinator aangepast sporten bij Sportservice Haarlemmermeer.

Een van de drie workshops is rolstoelbasketbal op het Burgemeester van Stamplein. Hierbij is Jeffrey Clemens aanwezig. Door een ongeluk kan hij niet meer lopen. Hij doet al bijna jaren aan rolstoelbasketbal bij Basketball Vereniging Hoofddorp (BVH).

Maling aan

Dat enkele voorbije fietsende jongens roepen dat zij ’lekker wel kunnen lopen’, deert hem niet. ,,Daar heb ik mooi maling aan’’, zegt hij. Over de gemeente Haarlemmermeer is hij zeer te spreken wat betreft het gehandicaptenbeleid. ,,De gemeente heeft mijn basketbalrolstoel betaald.’’

Jelmer Janssen van Sportservice Haarlemmermeer vult hem graag aan. ,,De gemeente doet echt haar best. Naast rolstoelbasketbal bieden ze ook rolstoeltennis in Badhoevedorp aan en rolstoeldans in Hoofddorp. En er is ook nog voetbal voor gehandicapten.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.