Haarlemmermeerste bushaltes veilig met camera’s

Richard Walraven
Haarlemmermeer

,,De camera’s hebben een preventieve werking en voorkomen dat de overlast terugkeert’’, laat burgemeester Weterings van Haarlemmermeer in een persbericht weten. Daarom verlengt hij het cameratoezicht bij vier R-Netbushaltes.

In 2013 en in het eerste half jaar van 2014 zijn er nauwelijks incidenten als diefstal, vernieling (het stuk slaan van abri’s en spuiten van graffiti) of overlast door hangjongeren geweest, zo zou uit politiecijfers blijken.

Dat was voor de komst van de camera’s op de R-Nethaltes Toolenburg, Bornholm, Overbos en Vijfhuizen wel anders. In 2009 werden bij die vier haltes gezamenlijk 71 incidenten geteld. In 2010 werden de eerste camera’s geplaatst in Bornholm en Overbos. In 2011 werd het cameratoezicht verlengd en werden ook camera’s geplaatst in Toolenburg en Vijfhuizen.

De komst van de camera’s leidde tot opzienbarende resultaten. De laatste twee jaar waren er niet meer dan enkele incidenten per halte. Vorig jaar in Bornholm en Toolenburg werden er zelfs geen meldingen van vernieling, diefstal of overlast gedaan bij de politie.

Ziekenhuis

Ook bij de andere haltes van R-Net (Graan voor Visch en Spaarne Ziekenhuis) is het trouwens rustig, terwijl daar geen camera’s zijn geplaatst om problemen tegen te gaan. Viel er in 2011 nog een spectaculaire stijging van het aantal incidenten bij het ziekenhuis te noteren (van twee naar zeventien), de laatste jaren is ook nauwelijks sprake van overlast volgens de gemeente.

Burgemeester Weterings baseert zijn oordeel over de preventieve werking van de camera’s overigens niet alleen op basis van de cijfers die de politie verstrekt. ,,Ook uit gesprekken met de wijkagenten en gebiedsmanagers kan worden geconcludeerd dat het effect van cameratoezicht op deze haltes zeer positief is.’’ De camera’s zouden er ook toe bijdragen dat buspassagiers zich veiliger voelen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.