Geen verbod telen graan rond Schiphol

Redacteur Haarlemmermeer
schiphol

Er komt geen verbod op het telen van graan rond Schiphol om ganzen te weren. Het onderploegen van graanresten is volgens staatssecretaris Atsma voldoende. Mogelijk gaat dat ook gelden voor suikerbieten en aardappelen.

Daarmee reageert de staatssecretaris op vragen van Tweede Kamerlid Marianne Thieme (PvdD) en een brief van de Faunabescherming. Ook de stichting Ganzenbescherming Nederland uit kritiek op de ganzenaanpak rond de luchthaven. Het onderploegen vinden zij een lapmiddel. Maar een algeheel verbod gata Atsma te ver.

Faunabescherming en Ganzenbescherming wijzen er tevens op dat naast graan nog veel meer voedsel in Haarlemmermeer voorradig is voor ganzen. ,,Zolang daar niets aan gedaan wordt, is het doden van ganzen als dweilen met de kraan open’’, stelt de Faunabescherming. ,,Op de oogstresten van aardappels, suikerbieten en maïs komen in de herfst en de winter grote vluchten ganzen af. En zij krijgen straks gezelschap van Siberische winterganzen, die ook verzot zijn op deze oogstresten’’, stelt de Ganzenbescherming.,,Dit is een punt van aandacht voor de komende jaren’’, reageert Atsma, die tevens denkt aan een stimuleringsregeling voor alternatieven zoals Olifantsgras.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.