Designtrio brengt culturen bij elkaar

(vlnr) Anne en Meis de Jongh en Nikkie Wester. Foto Ella Tilgenkamp

Nanska van de Laar

Islamitische kunst, de uitzet van Turkse bruiden, doorlopende Moorse tegelpatronen waar Escher in het Alhambra zijn inspiratie uit haalde. Breimachines uit de jaren tachtig en bovenal de dames zelf.

Alle drie gymnasiasten van het Murmelliusgymnasium in Alkmaar en de beeldende kunstopleiding in Den Haag (Nikkie en Anne). Maar de zussen De Jongh kenden Nikkie niet. Cok de Rooy van designwinkel Frozen Fountain aan de Amsterdamse Prinsengracht bracht ze bij elkaar.

Na hun servies en sieradenproject wilden de meiden van het Jonghlabel iets met breien doen. ,,Maar wij kunnen helemaal geen ontwerpen omzetten in breipatronen.’’ Cok, die ontwerpen van Jonghlabel verkoopt, zag in Milaan het afstudeerproject Stossen (geïnspireerd op klederdrachten) van Nikkie bij de expositie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Hij bracht de dames bij elkaar.

Uniek

Nieuwe energie, nieuwe ontwerpen, een nieuw project. Met de mooiste wol uit Schotland op zijn fijnst gekleurd in Italië. Bedacht door Noord-Hollandse vrouwen en in elkaar gezet door vrouwen uit Turkije, Marokko en Suriname.

Zo ontstaat een unieke samenwerking tussen verschillende culturen wat resulteert in bijzonder design van hoog niveau: MokumLokum. Een combinatie van Amsterdam (mokum) en Turkije, want Lokum is Turks fruit.

Voor hun sieradenproject liet Jonghlabel ook al Turkse vrouwen patronen haken die ze zelf bewerkten met bladzilver en bladgoud. Heel arbeidsintensief.

De ontwerpsters zijn gefascineerd door alles wat ambacht is. Oud is goed en ze geven er hun eigen designdraai aan. Zo breien nu Turkse dames sjaals, plaids en kussens met patronen die terug zijn te brengen op de patronen van de huissloffen en kleedjes die ze zelf voor hun uitzet maakten. Heel herkenbare repeterende patronen die je ook in Arabische, Spaanse en Portugese tegels vindt.

Relikwie

Hoe breng je zoiets in een sjaal? Met kabelpatronen, weet Nikkie. Het lukt ze zelfs om een fraai schaduweffect in de sjaal te brengen. Al krabben hun breisters zich wel eens achter de oren als ze de onbekende patronen aan het uitwerken zijn. ,,Dan bellen ze of het wel klopt’’, zegt Nikkie.

Handgemaakte haute couture, al snort de breimachine op de achtergrond. Een relikwie uit de vorige eeuw, waar er nog maar weinig van over zijn, weet Nikkie. ,,Onze grondkussens en plaids worden onbetaalbaar als je ze helemaal met de hand maakt.’’

Zo kleurig als de Islamitische kunst wordt het niet. Anne: ,,Dat zijn af en toe kleurexplosies die we hier niet gewend zijn. Iets met rood-geel-paars door elkaar kennen we hier amper. We brengen het terug naar de westerse tinten en kleurcombinaties.’’

Een beetje van Mokum en een beetje van Lokum.

MokumLokum, ambachtelijk design van hoog niveau. Te zien van vrijdag 27 t/m zondag 29 september in Kersgallery Lindengracht 148 Amsterdam. Er zijn ook dames aanwezig die de breitechnieken demonstreren. Van 19-27 oktober op de Dutch Designweek in Eindhoven maar dan samen met andere ontwerpers in de groepstentoonstelling Convoi Exeptionnel

www.jonghlabel.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.