Hensen in Haarlem haalt net geen honderd jaar

Wim Speetjens in de winkel. Foto United Photos/Paul Vreeker

Wim Speetjens in de winkel. Foto United Photos/Paul Vreeker

De winkel in april 1914, vlak na de opening.

De winkel in april 1914, vlak na de opening.

1 / 2
Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Ankie de Vries bezoekt voor de laatste maal in haar leven kledingwinkel Hensen aan de Paarlaarsteeg. Ze vindt het jammer en triest dat de winkel verdwijnt. ,,Ik koop hier altijd overhemden voor mijn man. Hip maar niet te jong. Ik kwam hier al met mijn vader.’’

Wim Speetjens, sinds 1987 eigenaar van de winkel, hoort dit verhaal de afgelopen tijd steeds weer, sinds op de winkelruit een poster hangt met de tekst ’opheffing’. De sluiting van de winkel, ook vermaard door de bedrijfskleding, gaat hem aan het hart. Speetjens staat deze maand alleen in de zaak, het personeel is 31 december vorig jaar al ontslagen.

Illustere winkels

Het verdwijnen van de winkel past in het rijtje illustere en traditionele zaken dat in Haarlem de deuren voorgoed heeft gesloten, zoals ook kledingwinkel Van Kimmenaede of de sigarenzaak van Van der Pigge. Zelfstandige zaken, die het veld hebben moeten ruimen voor grote winkelketens zoals Etos of Kruidvat.

Terugkijkend zegt de 59-jarige Haarlemmer Speetjens dat twee ontwikkelingen de bijna honderdjarige winkel de das hebben omgedaan. De steeds verder stijgende kosten en internet. Speentjes zegt dat de optelsom van kosten te veel is: hogere btw, precariorechten en ook de hoge huur die hij de familie Hensen moet betalen voor het pand.

Pakjes

Ook de verkoop van kleding op internet neemt hand over hand toe, ervaart hij dagelijks. ,,Boven de winkel wonen vier jonge stellen. Elke dag neem ik een pakketje voor hen aan met kleding, wat ze dan vervolgens op zaterdag vaak weer terugbrengen naar het postkantoor. Ik heb het ook geprobeerd, een internetwinkel. Dat lukte niet, dat kan alleen als je doet aan magazijnverkoop zoals Zalando, maar ook die maken verlies. Zij zijn alleen uit op marktaandeel.’’ Kledingmerk Gaastra is Hensens belangrijkste leverancier maar tegelijk ook zijn grootste concurrent. ,,Mensen kopen een Gaastra-jas in de outlet op internet goedkoper.’’

Bedrijfskleding

Hensen staat synoniem voor bedrijfskleding en de winkel begon in 1914, eveneens aan de Paarlaarsteeg, met de eerste winkel. De familie had in de bloeitijd ooit een fabriek waar meer dan honderd naaisters dag in dag uit overalls en verpleegstersuniformen aan het stikken waren.

Maar van de bedrijfskledingmarkt is nog weinig van over, wat past in het beeld van Speetjens die veel grote klanten zag afvallen. ,,We hadden de gemeente Haarlem als klant, maar na de verzelfstandiging van Spaarnelanden is die verdwenen. Ook Nedtrain en drukkerij Enschedé haalden bij ons vroeger hun bedrijfsuniformen. Elk jaar gingen er vele dozen naar toe.’’

De winkel zal nog twee of drie weken open zijn. De stellingen met broeken en jassen zijn al naar voren gehaald om de grote winkelruimte intiemer te maken. Als de opkoper de laatste restanten weghaalt, is er niets meer over dat herinnert aan de winkel in ’Vakkleeding’ die in april 1914 aan de Paarlaarsteeg werd geopend.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.