Aarde stille getuige van Grote Oorlog

Richard Stekelenburg
Heemstede

Cees Thissen en fotograaf Leo Divendal hebben vrijdag hun project In Flanders Field gepresenteerd in Blokker’s Boekhandel. De dvd, geïnspireerd door het gelijknamige gedicht, is een klein monument over de Eerste Wereldoorlog.

Jaren geleden bezocht Thissen samen met zijn broer Vlaanderen. Daar zag hij met eigen ogen hoe fataal de oorlog voor velen is geweest, toen hij in Westhoek, een gebied in Vlaanderen, om de paar kilometer een begraafplaats aantrof.

Nederland wist neutraal te blijven tijdens de Grote oorlog. Dit gold niet voor België, waar een hevige strijd gaande was vier jaar lang. Dagelijks stierven duizenden soldaten. Veel Belgen vluchtten naar Nederland.

,,De reis was heel emotioneel, ik ging voormalige oorlogsroutes af. In die streek kreeg ik het wereldberoemde gedicht In Flanders Fields van John McCrae in handen. Het is een aangrijpende tekst. Hij schrijft over de dood en de velden vol met klaprozen. Thuis heb ik in een roes er muziek bij geschreven en het gedicht opgenomen. Vriend, tevens kunstenaar, Leo heeft bedacht en maakte er beelden bij. Hij reisde naar het gebied af en heeft daar overal aarde verzameld.’’

Stille getuige

De beelden in de zes minuut durende film worden begeleid met zang van Thissen. Het is een kunstzinnig product geworden, volgens Divendal.

,,Het landschap is heel harmonisch en vredig. We hebben gekozen voor beelden van aarde omdat het een stille getuige is van de oorlog. Daarnaast zijn de gesneuvelde jongens in die grond begraven. De jongens werden gedreven door idealen of groepsdruk. Niet wetende wat hen te wachten stond. De film vertelt over menselijke idealen.’’

De film is tegen oorlog gericht. Volgens de makers is het niet voor commerciële doeleinden bedoeld, wel willen de makers een kleine bijdrage om de kosten van de productie te drukken.

Divendal: ,,Er zijn veel filmpjes gemaakt over het gedicht. Cees had alleen niet het gevoel dat er een ultieme compositie van gemaakt was. Onze productie toont kaarten die details laten zien van het gebied. Het laat de afwisseling zien in landschap en de poëtische namen van dorpen in de streek.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.