In memoriam - Eric Korstjens, gedreven muziekambassadeur

Eric Korstjens. 1953 - 2018© Archieffoto UNITED PHOTOS

Peter Bruyn
Haarlem

Eric Korstjens was in de tijd dat hij zijn platenwinkel Tipitina aan de Schagchelstraat had een moderne rattenvanger van Hamelen. Bij mooi weer klonk de muziek door de open deur in de hele straat. ,,Dan komen de voorbijgangers één voor één de zaak in om te vragen wat dat toch is,’’ vertelde hij in 2006 in deze krant, bij het tienjarig bestaan van zijn winkel. ,,En ik blijf maar cd’s verkopen.’’

In memoriam

Eric Korstjens

(1953 – 2018)

Afgelopen maandag overleed oud-platenhandelaar en muzikant Korstjens plotseling als gevolg van een noodlottig ongeval thuis. Vijfenzestig jaar oud en net terug van een vakantie met zijn dochter naar muziekstad New Orleans. Een leven getekend door muziek. Jazz en wereldmuziek vooral.

Op z’n dertiende, halverwege de jaren zestig, werkte de geboren Haarlemmer reeds als zaterdaghulp bij de ‘De Grammophone’, een speciaalzaak in klassieke lp’s in de Paarlaarsteeg. Vervolgens werd hij verkoper bij achtereenvolgens muziekhandel Hogenbijl aan de Oude Groenmarkt en de Amsterdamse Jazz-inn.

In de jaren tachtig had Korstjens het echter even gehad met de muziek. Hij schoolde zich om tot loodgieter, werd vader en had een ‘gewone baan’. Tot ‘vaste verloofde’ Clazina hem wees op het verdwijnen van het piepkleine, in etnische muziek gespecialiseerde platenzaakje Pastor in de Barteljorisstraat. Het begon weer te kriebelen.

Voor zijn drieënveertigste verjaardag deed Eric zichzelf een echte, eigen platenwinkel cadeau, gespecialiseerd in jazz en wereldmuziek: Tipitina, vernoemd naar een vrolijk New Orleans-liedje uit de jaren vijftig. Tot de economische crisis hem in 2014 noodzaakte te sluiten.

Eric was ook zelf muzikant en DJ. Hij speelde trombone en basgitaar bij het Haarlems Straat Orkest, De Grasparkieten, ska-formatie The Bouncers, One Foot In Ze Grave en niet te vergeten de mede door hem opgerichte ‘Balkan-band’ Unza Unza Orkest*r, waarmee hij begin deze eeuw zelfs regelmatig internationaal optrad.

Wie de film ‘High Fidelity’ van Stephen Frears gezien heeft, kent de beroemde scene van de enthousiaste muziekwinkelier die bij iedere klant precies weet welke plaat hij moet opzetten. Zo iemand was Eric.

Waarschijnlijk is er geen stad in Nederland waar zoveel mensen de prachtplaat ‘Diaspora Soul’ van trompettist Steven Bernstein in huis hebben. Korstjens’ persoonlijke favoriet. En zo werd het ook jouw favoriet. Zo werkte dat bij Eric.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.