Aercap grootste vliegtuigverhuurder na overname

De meeste toestellen worden door maatschappijen gehuurd.

Frans van den Berg
Schiphol

Het is de droom van menig ondernemer: je grootste concurrent overnemen. Het op Schiphol gevestigde Aercap deed het maandag door de grootste vliegtuigverhuurder ILFC in te lijven.

Aercap is een Nederlands bedrijf, voortgekomen uit Fokker Leasing. Vanuit een kantoor op Schiphol-Oost worden vliegtuigen gekocht, verkocht en vooral verhuurd. De 373 toestellen, met een waarde van elf miljard euro, worden verhuurd aan 95 maatschappijen in vijftig landen. Daarbij zitten grote jongens als Air France, Qatar, Singapore Airlines, Wizz en Virgin Atlantic.

Crisis

Dan is de overname van je grootste concurrent natuurlijk groot nieuws. Want het Amerikaanse ILFC heeft bijna duizend toestellen (waarde 19 miljard euro) en nog eens 330 in bestelling staan bij bouwers zoals Airbus en Boeing. De mogelijkheid om dit grotere bedrijf over te nemen komt voort uit de bankencrisis. ILFC is namelijk onderdeel van de verzekeringsfirma AIG. De Amerikaanse overheid moest AIG in 2008 overnemen om te voorkomen dat het bedrijf zou omvallen. Maar daarna werd wel besloten om enkele bedrijfsonderdelen af te stoten zoals de verhuur van vliegtuigen. Na lang leuren hapte Aercap toe. AIG krijgt 2,2 miljard euro in contanten en 46 procent van de aandelen van Aercap.

Voor de zomer moet de overname rond zijn. ILFC wordt een dochter van Aercap. Naar verwachting worden kantoren in verschillende samengevoegd. Verder denken de bedrijven samen nog beter in staat te zijn om in te spelen op wensen van maatschappijen. Een maatschappij als Air France-KLM bezit maar 243 van de 618 toestellen zelf en huurt de rest.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.