Uitstekende gameverfilming

Hanneke van den Berg

Dat het laatste deel uit de ’Fast & furious’-reeks is opgeschort als gevolg van de dood van hoofdrolspeler Paul Walker, geeft de gelijksoortige nieuwkomer ’Need for speed’ een gunstige startpositie. Dat klinkt cru, maar nu ’Fast & furious’ nummer zeven pas in 2015 in de bioscopen komt, creëert dat ruimte voor het concurrerende straatracefestijn ’Need for speed’.

’Need for speed’ kan prima op eigen benen staan en heeft al een vaste schare fans, die sinds de jaren negentig het computerspel in veel varianten heeft kunnen spelen. De gameverfilming ademt godzijdank de enerverende sfeer van de game en voert de geliefde Lamborghini’s, Mustangs en McLarens met brullende motoren op.

Fans moeten het zonder een controller doen, maar de adrenaline blijft op niveau met de peperdure racemonsters, ruige locaties, hoge snelheden en de subjectieve camerastandpunten zoals die ook in de game zo treffend zijn. Met veel vanuit de auto geschoten shots blijft het gevoel van interactie en snelheid. En ook het element van de plotseling opduikende politie is intact gebleven.

Een straatrace met drie exclusieve Koenigseggs (waarde: één miljoen euro per auto) is de catharsis van ’Need for speed’. Drie coureurs proberen het asfalt te bedwingen met de rappe wagens. Tobey Marshall (Aaron Paul uit ’Breaking bad’) is een garagehouder, met een talent voor auto’s bouwen. Pete is het broertje van Tobey’s ex-vriendin. En Dino Brewster is een professionele coureur die alleen maar aan zichzelf denkt. Wanneer Dino de Koenigsegg van Pete met 300 kilometer per uur een zetje geeft, belandt het gevaarte brandend naast de weg en komt Pete om. Dino rijdt door en koopt getuigen om, in de hoop dat hij vrijuit kan gaan. Tobey zweert wraak als hij achter tralies belandt. Na zijn gevangenschap wil hij meedoen aan de beruchte illegale race, waarbij de verliezers hun auto moeten inleveren. Dino is dan één van de tegenstanders.

De eerste helft van ’Need for speed’ is een hommage aan de Ford Mustang. Zelfs de soundtrack moet wijken voor het prachtig ronkende geluid van de opgevoerde oer-Amerikaanse bolide; precies zoals het geschiedde in de klassieker ’Bullitt’ (1968) die nog even te zien is in een drive-in bioscoop tijdens de openingssequentie.

’Need for speed’ is het sterkst in de actiescènes. De goed getimede en gevarieerde races worden nergens eentonig. Zelfs de 25 minuten durende eindstrijd blijft boeiend. Ook de tijd die wordt gespendeerd met de menselijke hoofdpersonages, is een goede investering.

Met een aimabele vriendengroep als middelpunt, een stoere, verrassende love-interest (Imogen Poots) en de gevierde tv-ster Aaron Paul als de rancuneuze, maar integere Tobey heeft ’Need for speed’ een vruchtbare bodem gelegd voor een succesvolle filmreeks. ’Fast & furious’ mag goed in de achteruitkijkspiegel kijken.

Need for speed

Regie: Scott Waugh

Met: Aaron Paul, Dominic Cooper, Imogen Poots

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.