'Fabrikanten van hardloopschoenen misleiden ons'

Leonie Groen
Groningen

Dit zegt sportarts Steef Bredeweg van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij hoopt op 2 april op het onderwerp te promoveren.

Volgens Bredeweg hebben fabrikanten van hardloopschoenen consumenten dan ook misleid met hun gezondheidsclaims: ,,Goede hardloopschoenen bieden slechts een schijnzekerheid waardoor blessures juist in de hand gewerkt worden.’’

De sportarts stelt dat er slechts twee factoren zijn die het risico op een blessure aantoonbaar vergroten: overbelasting (te ver, te snel, te vaak) en een eerdere blessure.

Asymmetrisch bewegen is volgens Bredeweg ook geen risicofactor voor blessures. Net zoals programma’s waarbij beginnende lopers eerst wennen aan de schokbeweging van hardlopen, en variaties in de duur van een voorbereidingsprogramma bij beginnende lopers.

Bredeweg pleit voor meer onderzoek om hardloopblessures te voorkomen. ,,Als we meer weten over het effect van bijvoorbeeld spierpijn en het algemene gevoel na inspanningen, kunnen we sporters straks beter adviseren.’’ Hij promoveert op 2 april  aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.