Plannen voor Geniedijk uitgesteld

Boer Paul Bos

Richard Walraven
Hoofddorp

De gemeenteraad van Haarlemmermeer heeft het besluit over die plannen voor de Geniedijk donderdag van de agenda gehaald na inspraak van boer Bos.

Zijn voornaamste kritiek: de plannen zijn achter de tekentafel gemaakt en het overleg met de betrokkenen kwam pas in laatste instantie. Toen zijn nog wel onderdelen aangepast, maar niet genoeg. Aangezien de werkzaamheden al volgende maand zouden beginnen stapte hij naar de gemeenteraad om uitstel te vragen. Dat heeft hij gekregen.

Schaapskudde

,,Als ondernemer lopen we vast met deze plannen. We zijn blij met de Geniedijk en hebben een mooi bedrijf met een schaapskudde. Maar daarvoor was weinig oog bij de plannenmakers’’, aldus Bos. ,,Niemand is bij ons bedrijf komen kijken met de vraag ’hoe werk je’. Wij werken ecologisch. Ze willen gras weghalen, het duurt jaren voordat dat weer terug is. Ze willen iepen planten op een plek waardoor wij niet meer kunnen maaien. Ze willen een bosje weghalen waar vleermuizen en een bunzing wonen.’’

,,De werkzaamheden beginnen in januari. In februari en maart verwachten we tachtig lammeren. Dat is helemaal fout gepland. De schapen moeten dan naar een land verderop, waar geen stal is. Daar kunnen we geen groepen schoolkinderen ontvangen’’, aldus Bos.

In laatste instantie zijn de plannen nog wel iets aangepast, maar niet voldoende. ,,Wij zijn agrariërs die graag recreanten ontvangen, maar de gemeente bekijkt het geheel als een recreatiegebied waar ook agrariërs werken. Daar wringt de schoen.’’

Daar schrok de gemeenteraad wel van en haalde het besluit van de agenda. Wanneer de werkzaamheden nu kunnen beginnen, is onbekend.

Wethouder John Nederstigt (D66) wil graag met boer Bos overleggen. ,,Ik heb eerder geen signaal ontvangen over deze plannen. Laten we er voor het eind van dit jaar zien uit te komen’’, stelt hij. Dat wil boer Bos ook.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.