Voedselbank Haarlem ’gewoon’ open na brand

Van de meterkast is weinig over, constateren bedrijfsleider Fulbert Nijpels en voorzitter Armand Hamers.© Foto Richard Stekelenburg

Richard Stekelenburg
Haarlem

De schade die de brand zondagavond in het pand aan de Voedselbank aan de Oostvest in Haarlem heeft veroorzaakt, is te overzien, zo blijkt de volgende ochtend. De opluchting die dat onder de medewerkers teweeg brengt, vertaalt zich maandagochtend bij de schoonmaak al direct in kleine grapjes: ,,Deze week bij de Voedselbank: gepofte aardappel!’’, grinnikt iemand.

Deze dinsdag, de vaste wekelijkse uitdeeldag, zullen de 225 Haarlemse gezinnen die daar afhankelijk van zijn ’gewoon’ hun voedselpakket kunnen ophalen, stelt voorzitter Armand Hamers tevreden vast.

,,Zoals het er nu uitziet, kunnen we zowel hier uitdelen als onze andere uitdeelpunten in de stad bevoorraden zoals we dat gewend zijn.’’

Aggregaat

Dat de schade aan de producten beperkt is gebleven, is vooral te danken aan het noodaggregaat dat de brandweer zolang ter beschikking heeft gesteld. Dat heeft ervoor gezorgd dat de koeling kon blijven draaien.

(Lees hier: Voedselbank Haarlem: verhuizing in verschiet)

Blikken, pakken en andere luchtdicht verpakte etenswaren zijn sowieso veilig, zo heeft de Voedselwarenautoriteit inmiddels verzekerd; ze moeten alleen even worden schoongemaakt.

De verse groente en de aardappelen moeten wel de afvalcontainer in.

Hamers: ,,Dat is spul voor een week. Maar vanochtend hebben onze zusterorganisaties elders in Noord-Holland al aangegeven dat zij dat voor ons kunnen aanvullen. Ook dat is er dus morgen. Wat betreft het verpakte spul, doe ik trouwens wel de babymelk weg. Die is ongetwijfeld goed, maar ik wil daar geen enkel risico mee nemen.’’

De brandweer was zondagavond met groot materieel aanwezig.© Foto Richard Stekelenburg

Zondagavond even voor 9 uur kwam bij de brandweer de melding van brand binnen. De brandweer rukte daarop met groot materieel uit. Al snel bleek de brandhaard een grote meterkast aan de Houtmarktzijde van het immense complex.

Vijf bewoners, die anti-kraak in de boven de Voedselbank gelegen ruimten wonen, wisten bijtijds een veilig heenkomen te vinden. Flinke rookontwikkeling zorgde dat de buurt in de ruime omgeving al gauw op de hoogte was van de brand.

Maandagochtend gaf de brandweer de ruimtes, inclusief de woningen weer vrij. De stroomvoorziening is echter nog niet hersteld.

Vrijwilligers aan de schoonmaak.© Foto Richard Stekelenburg

Vrijwilligers van de voedselbank zijn die ochtend direct in de slag gegaan met emmers sop, sponzen en doeken om de boel eer schoon te krijgen. Hamers: Vannacht is er de hele nacht bewaking geweest, omdat de boel open stond om de rook weg te krijgen. Al zal die brandlucht nog wel even blijven hangen.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.