Twee dancefeesten tegelijk bij Halfweg, vrees voor overlast

Bart Boele
Halfweg

Bewoners van Halfweg en Zwanenburg kunnen zaterdag in hun tuin ongewenste dancemuziek horen. Vlakbij, op Amsterdams grondgebied, zijn namelijk twee dancefestivals tegelijkertijd.

Op het N1-terrein tussen snelweg A5 en de Westpoortweg worden zaterdag en zondag tussen de 10- en 12.000 bezoekers per dag verwacht bij het Music On Festival. In de Tuinen van West, iets zuidelijker gelegen tussen Amsterdam-Geuzenveld en Halfweg/Zwanenburg, wordt zaterdag Het Amsterdams Verbond gehouden, een festival waar ook 10.000 bezoekers worden verwacht.

De actiegroep Geen N1 roept omwonenden op die last van de muziek hebben een klacht in te dienen bij de gemeente Amsterdam: ,,Overlast die niet wordt gemeld bestaat niet. Meld het als je last hebt van het festivallawaai of als je je eigen huis niet kunt bereiken doordat er een opstopping is met festivalbezoekers. Je zult een antwoord krijgen op jouw melding waarin staat dat alles volgens de norm is. Niets van aantrekken, gewoon volgende keer bij overlast weer melden.’’

Geen N1 zit er ondanks de verwachte overlast (’Zoals het er nu naar uitziet staat er een noordoostenwind en dat betekent dat het geluid onze kant op komt’) toch een positieve kant aan twee festivals tegelijkertijd. ,,Het is een voordeel van festivals gelijktijdig te laten plaatsvinden als daarmee het aantal weekenden met geluidsoverlast afneemt. Maar we zien ook dat het juist de groei van festivals mogelijk maakt waardoor we uiteindelijk alleen maar meer lawaai hebben gedurende een nog altijd groeiend aantal weekenden.’’

De dorpsraad van Zwanenburg en Halfweg heeft de oproep van Geen N1 op de eigen website vermeld zonder een standpunt in te nemen.

Meer nieuws uit Haarlem

Net binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.