The adjustement bureau ***

The adjustement bureau. Foto GPD

The adjustement bureau. Foto GPD

Ron Amesz

Regie: George Nolfi. Met: Matt Damon, Emily Blunt, Anthony MackieDe romans en de verhalen van de in 1982 overleden Amerikaanse science fictionschrijver Philip K. Dick blijven een onuitputtelijke bron voor verfilmingen.

De bekendste films zijn 'Blade runner' (Ridley Scott), 'Minority report' (Steven Spielberg) en 'Total recall' (Paul Verhoeven), allemaal varianten op het thema van de worsteling van de mens met zijn lotsbestemming in een toekomst waar mens en machine dicht tegen elkaar zijn aangekropen.

'The adjustment bureau', het regiedebuut van scenarist George Nolfi ('The Bourne identity') is gebaseerd op Dick's verhaal 'adjustment team', minder science fiction dan we van deze schrijver gewend zijn.

In 'The adjustment bureau' komt een jonge, talentvolle senaatskandidaat (Matt Damon) erachter dat er, vlak achter de voor hem zichtbare werkelijkheid, een parallel universum bestaat waar ambtenaren van het adjustment bureau (het aanpassingsbureau) het lot van mensen in handen nemen. De organisatie wordt geleid door een schimmige figuur die De Voorzitter wordt genoemd, maar ook onder andere namen bekend staat. Volgt u wel?

Meestal merk je weinig van ze, maar de congresman wijkt van het voor hem gebaande pad richting het presidentschap af, als hij verliefd wordt op een jonge danseres (Emily Blunt).

Het gegeven dat het leven dat we leiden gemanipuleerd wordt door een schimmige organisatie kennen we natuurlijk ook uit de hardcore science fictionklassieker 'The matrix'.

Voor echte genreliefhebbers is er bij 'The adjustment bureau' weinig te halen. Weinig adembenemende effecten: de heren adjusters lopen rond in tijdloze outfits en moeten Fedora hoeden dragen anders kunnen ze niet gebruik maken van hun speciale deurtjes, die verschillende locaties in New York met elkaar verbinden. En hun hoofdkantoor ziet er uit als een bankgebouw uit de jaren dertig.

'The adjustment bureau' is een charmante film die het niet moet hebben van actie of special effects (hoewel poster en trailer anders suggereren), maar meer van de chemie tussen Blunt en Damon, die ons uiteindelijk moet overtuigen van het feit dat liefde alles (zelfs predestinatie) overwint. En wat dat betreft is de Britse actrice Blunt een echte ontdekking: een ster voor de toekomst. Dat is haar bestemming; er zit niet anders op.

Mark Moorman

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.