Daders 'lichte' misdrijven binnenkort supersnel gestraft

Daders 'lichte' misdrijven binnenkort supersnel gestraft. Foto Internetredactie

haarlem

Autokrakers die worden opgepakt terwijl zij in Haarlem en omliggende plaatsen in de fout gaan, kunnen binnenkort supersnel worden gestraft. Zonder dat er een rechter aan te pas komt.

Dat kondigde waarnemend hoofdofficier van justitie Jeroen Steenbrink dinsdagmiddag aan tijdens de nieuwjaarsreceptie van ’zijn’ OM, de rechtbank Haarlem en de plaatselijke Orde van Advocaten.

Ook andere arrestanten van wie onomstotelijk vaststaat dat zij zich aan een ’licht’ vergrijp schuldig hebben gemaakt - zoals drankrijders - komen niet meer voor de rechter te staan. Al op een politiebureau moeten zij te horen krijgen welke straf ze krijgen, is de bedoeling.’Knippen en scheren’. Dat wordt het motto van het openbaar ministerie in Haarlem. Niet alleen in deze contreien, ook elders in het land wordt het ’supersnelrecht’ ingevoerd. ,,Vandaag een klap gegeven of een auto opengebroken, dezelfde dag het politiebureau uit met een straf, inclusief een schadevergoeding aan het slachtoffer’’, vatte waarnemend hoofdofficier Steenbrink de nieuwe werkwijze samen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.