Train je koopkracht in crisistijd

Illustratie: Nourdin Kouch

1 / 2
Ed Brouwer

Mensen met grote schulden doen soms ook héél onhandige dingen, weet besparingsdeskundige Marieke Henselmans.  „Zoals allerlei luxe onzin kopen.”

Zo, de toon is gezet. Henselmans wil niet de betweter uithangen, maar zoete broodjes bakken, doet ze evenmin. Ja, het is crisis. En ja, we moeten het met minder geld doen. Maar is dat erg? Ja. Henselmans: „Het is erg omdat mensen er bang van worden. Bang voor armoede, voor minder goede gezondheidszorg, voor een lager pensioen. De crisis maakt ons zenuwachtig. Maar we zijn toch niet van suiker?! Wat ik wil, is die angst eruit meppen. We hoéven helemaal niet bang te zijn. Als je naar de cijfers kijkt, zie je dat we nu véél rijker zijn dan in 1980. Ja, het is crisis. Maar je kunt je ook half rijk voelen in plaats van half arm.”

Dat betekent dus: stoppen met luxe onzin. En dan heeft Henselmans het niet over dure vakanties in exotische oorden. Of de aanschaf van het nieuwste model televisie terwijl de oude het nog prima doet. Want dat je daarop kunt bezuinigen, dat snapt iedereen wel. Nee. Ze heeft het over gewone dingen als dagelijkse boodschappen. „Veel mensen willen niet besparen op eten", meent besparingsdeskundige Marieke Henselmans. ,,Maar als je in hun winkelwagentje kijkt, zit daar helemaal geen eten in, maar snoep en donuts. En als ze wél eten kopen, kiezen ze dingen als aardappelgolfjes. Aardappelgolfjes! Die zijn zes tot acht keer duurder dan gewone aardappelen!”

Zuinigheid

Het is haar eigen zuinigheid die haar bevlogen manier van praten voedt. Henselmans is ervaringsdeskundige. Haar eerste baantje kreeg ze in de jaren tachtig, toen het ook sappelen was. „Het verdiende nauwelijks. In feite was ik arm. Maar ik heb me altijd afgevraagd: wat heb ik nu echt nodig? Diezelfde manier van denken probeer ik mensen nu ook mee te geven. Ik wil ze bemoedigen. Ik richt mij tegen de angst.”

Dat doet Henselmans – opnieuw – via een boek: ’Sta financieel sterk’. Daarin paart ze een nuchtere kijk op de werkelijkheid (het besteedbaar inkomen is ten opzichte van 1980 met 150 procent gestegen) aan een waslijst van praktische tips. Plus een training van je eigen koopkracht. Henselmans wil dat de lezers een maand lang leven van bijna niks. Het absolute minimum. Niet om te pesten, maar om gewoonten te doorbreken en denkpatronen te veranderen. Uiteindelijk moet iedereen zelf weten waar het geld heen gaat, maar door een keer heel streng te zijn, leer je in elk geval keuzes maken. „Dat kun je niet in één keer”, zegt zij. „Dat moet je oefenen. Als je nog in het patroon zit van blijven spenderen tot het echt niet meer kan, moet je bij jezelf de knop omzetten.”

Uiteindelijk, zo zegt de besparingsdeskundige, gaat het erom dat je weer gaat beseffen wat écht belangrijk is. „Misschien wil je uiteindelijk wel minder gaan werken", oppert Henselmans een mogelijkheid. ,,Maar dat lukt nu niet, want je loopt je gek te werken om die acht keer duurdere aardappelgolfjes te kunnen kopen. Besparen levert je dus meer op dan geld. Je koopt er ook vrije tijd mee.’’

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.