Welke zonnebrandcrème?

© PR

Lancaster© PR

Nivea© PR

Clarins© PR

1 / 4
Leonie Groen

Welke zonnebrandcrème gebruik je?

- Bescherm je tegen UVA èn UVB want beide vormen van straling dragen bij aan het risico op huidkanker. Bruin word je van UVB. Onthoud: UVA is aging en zorgt voor huisveroudering en zonne-allergie. UVB is Burning (verbranden) maar zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D.

- De factor wordt aangegeven met de term Sun Protection Factor (SPF). Bij factor 30 komt er nog drie procent straling door het filter, bij 50 is dat nog twee procent. Een SPF lager dan 15 doet niks. De factor werkt alleen als je smeert zoals berekend: 2 mg per vierkante cm. Dat is dus héél dik: een theelepel voor het gezicht en een theelepel voor elke arm en elk been.

- Een huismerk SPF 30 doet hetzelfde als een duur merk SPF 30. Sommige duurdere crèmes smeren beter. Of plakken minder. Ze zitten soms in een fancy fles. Nadeel: je springt er te zuinig mee om.

- Smeer je in, een half uur voor je de zon in gaat, want de middelen hebben tijd nodig om in te werken. Herhaal dit elke twee uur. Wees niet bang: je wordt heus wel bruin. Het duurt alleen wat langer.

- Smeer je ook in als je op het strand onder de parasol zit. De parasol laat veertig procent van de straling door, het zand weerkaatst ook nog eens twintig procent.

- Toegevoegde parfums kunnen in combinatie met zon pigmentvlekken veroorzaken. Niet kopen dus. Alcohol irriteert de huid en droogt de huid uit. Het chemische filter Oxybenzone (in Vision bij voorbeeld) is al jaren omstreden. Deze stof kan hormoonverstorend werken.

- Koop geen spray. Cosmetica bevat vaak nanodeeltjes en de algemene opvatting is dat je die niet moet inademen.

- Koop geen potjes maar flesjes. De werking van zonnebrandcrème in potjes gaat snel achteruit.

- Waterproof of waterresistant betekent dat de crème in het water beschermt. Hij blijft niet zitten tijdens het zwemmen.

- Zonnebrandcrèmes van vorig jaar werken iets minder (vijf tot drie punten per jaar) maar uit diverse onderzoeken van de Consumentenbond blijkt dat je ze gewoon kunt gebruiken. Gooi ze weg als ze vies ruiken of een rare textuur hebben. Laat flesjes niet in de zon liggen.

- Lig je ondanks alle waarschuwingen toch horizontaal in de zon? Doe dan ook je voetzolen.

- Wen je huid aan de zon. Maar ga in geen geval onder de zonnebank. Het is niet voor niets dat dermatologen, in navolging van Australië en Brazilië, een verbod willen op commerciële zonnebanken. Bovendien doet de zonnebank niet wat je hoopt. Hij geeft UVA-straling af en daar wordt de opperhuid niet beschermend dikker van. Dat laatste doet UVB wel.

- Wil je toch bruin worden? Koop 'bruin zonder zon'. Dat wordt beschouwd als onschadelijk.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.