Hoofddorper maakt kunstwerk voor oud-collega Sjaak Rijke

Hoofddorper Frans Ouwerkerk heeft een kunstwerk gemaakt voor oud-collega Sjaak Rijke, die zo’n 3,5 jaar werd vastgehouden door Al Qaida. Foto: Martien de Bock

Frans Ouwerkerk in zijn atelier. Foto: Wessel Mekking

1 / 2
Wessel Mekking
hoofddorp

Ze werkten pakweg een jaar lang samen bij de KLM en zochten allebei de vrijheid. Hoofddorper Frans Ouwerkerk heeft een kunstwerk gemaakt voor Sjaak Rijke, die bijna 3,5 jaar door Al Qaida werd vastgehouden in Mali.

Bij de KLM haalden ze in de jaren negentig samen het vuil uit vliegtuigen. Toen al waren ze allebei op zoek naar vrijheid. Destijds uitte zich dat in vaker een ’bakkie teer’ drinken dan toegestaan en tegelijkertijd een sjekkie roken en stewardessen kijken.

,,Ik denk dat dat werk voor ons allebei een overlevingstocht was.’’ Later vond Ouwerkerk de vrijheid door kunstwerken te maken en Rijke door op reis te gaan.

Nadat de kunstenaar had gehoord dat zijn oud-collega was ontvoerd, dacht hij daar vaak aan. Daar getuigt ook een artikel uit weekblad Vrij Nederland van. Het hangt in de wc in Ouwerkerks atelier.

Ikea-poster

De Hoofddorper struint vaak door de buurt; het houdt hem fit en hij vindt nog weleens spullen om iets mee te creëren. ,,Op een zondag riep op de Kruisweg een kennis hem. Ik heb nog wat voor je, zei-ie. Een Ikea-poster.’’ Pik in, dacht Ouwerkerk.

Niet lang daarna bleek Rijke te zijn bevrijd. Het zette Ouwerkerk aan het denken. Hij ging een kunstwerk voor zijn oud-collega - ’ook een heel eigenzinnig type’ - maken. Hij gaf de poster met verf een blauwe waas, de kleur van de KLM, maar ook Ouwerkerks lievelingskleur. Het getal 1224 dat hij aanbracht, verwijst naar het aantal dagen dat Rijke vastzat, Tilly is de naam van Rijkes vriendin.

Eigen huis

En ’steen voor steen’ schilderde Ouwerkerk op het schilderij, omdat z’n voormalige collega zich tijdens zijn gevangenschap op de been hield door in gedachte én in het zand keer op keer z’n eigen huis na te bouwen. Maar waar verwijst het ’Coca-Cola’ op het schilderij naar? Dat heeft met Ouwerkerk zelf te maken. Die dronk dat veel tijdens het werken aan het kunstwerk voor Rijke.

,,Ik heb met niets iets gemaakt’’, zegt de Hoofddorper over het kunstwerk. ,,Daar zit voor nog geen euro verf in.’’ Ouwerkerk heeft niet veel nodig. De spullen voor zijn kunstwerken scharrelt hij vaak bij elkaar.

Boekhouding

Het meeste geld gaat waarschijnlijk nog zitten in de sjekkies die hij de hele dag door rookt. Ouwerkerk houdt elke dag bij hoe laat hij een peuk opsteekt, noem het een soort boekhouding. Deze maandag stak hij om 6.15 uur een eerste sjekkie in de brand. Ook tijdens het interview houdt hij het bij.

Ouwerkerk hoopt het schilderij ooit aan zijn collega-vrijbuiter te overhandigen, maar dringt zich niet op. Hij stuurde een postkaart van een ander kunstwerk naar de burgemeester en hoopt dat-ie zorgt dat die bij Rijke belandt. ’Van harte en veel vrijheid gewenst’, schreef Ouwerkerk op de kaart.

Mocht Rijke het kunstwerk niet willen hebben, dan zal z’n oud-collega hem dat niet kwalijk nemen. ,,Dan mag het naar het Stedelijk Museum in Amsterdam.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.