Hartenstraat als filmdecor

Sanne Vogel (foto Novum)

Jan Vriend

Sanne Vogel maakt haar debuut als speelfilmregisseur. Ze omringt zich door de bekende namen van het Nederlandse acteurswereldje.

Even voor buitenpoorters: de negen straatjes verbinden de Amsterdamse grachten. Met karakteristieke namen als de Wolvenstraat, de Huidenstraat en de Hartenstraat vormt de wijk een dorpje op zich. Overdag is het een winkelbuurt met hippe kledingzaken en etalages vol hebbedingetjes, ’s avonds is de buurt in trek als uitgaansgebied voor trendy types.

Theatermaker Sanne Vogel leerde de buurt kennen omdat ze er een vriendje had. ,,Het heeft een dorpse sfeer waarbij de bewoners als familie met elkaar omgaan. Steeds als ik er rondliep dacht ik: daar zou je een film van moeten maken.’’ Producent Robin de Levita liep met hetzelfde idee rond en strikte haar, zodat ’Hartenstraat’ Vogels speelfilmdebuut wordt.

Het verhaal draait om de modieuze snob Katje (Bracha van Doesburg) die in de buurt een kledingzaakje opent. Ze botst met buurman/traiteur Daan (Marwan Kenzarni), maar omdat ze allebei aan het internetdaten zijn komen ze per ongeluk tóch dicht bij elkaar.

Als een volleerde toeristengids trok Sanne Vogel gisteren langs de kroegen en winkels waar ze de opnamen maakt. Zoals koffietent Kaldi, waar de personages in de film de roddels doornemen. Vogel weet waarom de zaak zo in trek is: ,,Wie hier woont, krijgt korting.’’

Vijver

Voor de speelfilm ’Hartenstraat’ viste regisseur Sanne Vogel in de vijver van bekende Nederlandse acteurs. Zo speelt Susan Visser (’Gooische Vrouwen’) Mirjam, de eigenaar van een tweedehands kledingzaak. ,,In mijn rol van Mirjam ken ik iedereen in de buurt en heb ik overal commentaar op’’, zei ze gisteren in ’haar’ winkeltje.

Egbert Jan Weeber (’Moeder, ik wil bij de revue’) kruipt in de huid van Rein, die samen met zijn partner Jacob (Sieger Sloot) een koffietentje runt. Weeber: ,,Bij ons in de zaak praat iedereen over iedereen.’’

Benja Bruijning (’Dokter Deen’/’Alles is familie’) speelt de hippe Thomas. Bruijning: ,,Hij is een beetje een praatjesmaker die voortdurend roept dat hij een eigen platenzaak gaat openen, waar steeds maar niks van terechtkomt.’’

Kitty Courbois (’Het Wassende Water’) speelt de oma van de hoofdpersoon. Ze lijkt levensmoe, tot er iemand opduikt die het bestaan voor haar toch de moete waard maakt.

Verder zijn er rollen voor Tygo Gernandt, Georgina Verbaan, Jan Kooijman, Frits Lambrechts, Rifka Lodeizen en platenbaas Stacey Rookhuizen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.