Afschieten damherten Waterleidingduinen tijdelijk stilgelegd

Afschieten damherten Waterleidingduinen tijdelijk stilgelegd. Archieffoto Anita van er Krol

Redacteur Zandvoort
haarlem

Er mogen voorlopig geen damherten afgeschoten worden rond de Amsterdamse Waterleidingduinen en daar buiten. Dat heeft de bestuursrechter maandag besloten.

De zaak was eind juli aangespannen door de Faunabescherming.De rechter vindt dat de provincie Noord-Holland niet duidelijk genoeg heeft gemotiveerd waarom het nodig is dat de dieren afgeschoten moeten worden. Het doodschieten van herten is het laatste middel en volgens de rechter heeft de provincie niet duidelijk aangegeven of andere maatregelen, zoals het plaatsen van hekken tegen loslopende dieren, genoeg effect hebben tegen overlast die de beesten veroorzaken. Zo is het hek dat bij de Vogelenzangseweg komt, nog niet af.

De rechter vindt dat er pas geschoten mag worden als minder ingrijpende maatregelen niet blijken te helpen. Daarnaast stelt de rechter dat de provincie niet duidelijk heeft aangegeven hoeveel schade damherten veroorzaken bij boeren in Noord-Holland, terwijl aangevreten gewassen wel als een argument van de provincie wordt genoemd waarom schieten noodzakelijk is.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.