Wegafzetting voor onthulling Joods Monument Bloemendaal

De hervormde kerk in Bloemendaal waar het Joodse Monument wordt geplaatst.

De hervormde kerk in Bloemendaal waar het Joodse Monument wordt geplaatst.© Archieffoto

Margot Klompmaker
Bloemendaal

In het Wildhoefplantsoen in Bloemendaal wordt donderdag 12 april het Joods Monument Bloemendaal onthuld. In verband hiermee moet het verkeer rekening houden met tijdelijk afgezette wegen.

Tussen 7.00 en 22.00 uur zijn de volgende wegen afgesloten voor verkeer: het Kerkplein ten noorden en ten zuiden van de dorpskerk en een deel van de Kennemerweg ter hoogte van de kerk.

Het verkeer wordt omgeleid via de Noorder Stationsweg, Van Valckenburchlaan en de Laan van Boreel. Verkeer vanuit de Donkerelaan richting de Bloemendaalseweg is die dag tijdelijk toegestaan. Op de Kennemerweg ter hoogte van het Wildhoefplantsoen zijn de parkeerplaatsen niet toegankelijk tijdens de onthulling en worden de bushaltes tijdelijk verplaatst naar de Noorder Stationsweg.

Her monument is ter nagedachtenis van de meer dan honderd Joodse inwoners van Bloemendaal die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord. Het gedenkteken wordt geplaatst bij het algemene oorlogsmonument op het Wildhoefplantsoen achter de hervormde kerk in Bloemendaal.

Volgens de Joodse traditie is het belangrijk om een plek te hebben waar de namen van omgekomen familieleden kunnen worden herdacht.

Die plek is er momenteel niet in Bloemendaal, in tegenstelling tot Zandvoort, Haarlem en Heemstede.

Het ontwerp van het monument is van Patrick van der Vegt, die overigens ook tekende voor de Joodse gedenktekens die in Haarlem en Heemstede staan.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.