Oog in oog met een zilverrug

En dan staan we oog in oog met een zilverrug. (Foto: iStock)

De Igishigishi-route biedt prachtig uitzicht over Nyungwe Forest. (Foto: Frans van den Houdt)

Kivumeer biedt mooie stranden, omzoomd met palmbomen, en wordt volgens de Rwanda Development Board daarom ook wel 'het St.Tropez van Afrika'. (Foto: Frans van den Houdt)

De grotten van Musanze. Bezoekers moeten regenpak en laarzen aan en helm op. (Foto: Frans van den Houdt)

Hangbrug op de Igishigishi-route door de boomtoppen van het Nyungwe regenwoud in West-Rwanda. (Foto: Frans van den Houdt)

1 / 5
Mirjam van Twisk

Naar Rwanda ga je niet om op je luie kont te zitten; daarvoor is er in het land, dat hard bezig is om zichzelf toeristisch op de kaart te zetten, te veel avontuurlijks te beleven. Trek er op uit, vergezeld van een snufje stoerigheid en je hebt echt iets te vertellen als je thuiskomt. Natuurlijk over de gorilla's, maar ook over vulkanen, avontuurlijke wandelpaden hoog door de boomtoppen van regenwoud, rijke flora, indrukkende grotten en surfmeren.

Halverwege de 90 meter lange tocht begint de hangbrug hevig te schudden. De reling wordt nóg steviger vastgegrepen. Angst in sommige ogen. Gilletjes. Zijn er te veel mensen tegelijk de brug opgegaan? Storten we dadelijk met z'n allen de dichte jungle van Rwanda in, 50 meter onder ons?

De enkele kilometers lange Igishigishigi-wandelroute door Nyungwe National Park, in het zuidwesten van Rwanda, kent sinds oktober 2010 een speciale attractie: een hangbrug. Die bestaat uit drie delen en is in totaal 200 meter lang. De dikke stalen kabels waaraan de brug hangt, kunnen tegen een stootje, maar de regel is dat er niet meer dan acht mensen tegelijk over lopen. Wij zijn met z*n tienen. Vandaar dat de brug even gaat zwaaien.

Dak

Gids Jean-Pierre, die de groep aanvoert, lacht. Niks aan de hand. Gewoon doorlopen en zo dicht mogelijk bij elkaar blijven. In het Nyungwe National Park loop je over het dak van het Rwandese regenwoud. Wandelaars snuiven er van bovenaf de geuren op van de weelderige flora en fauna; zien chimpansees en colobus-apen, die zich door de boomtoppen slingeren, bontgekleurde vogels en vlinders van zeer nabij. Een fascinerende ervaring.

Gids Jean-Pierre geeft onderweg uitleg. Nyungwe National Park is 1.020 vierkante kilometer groot en geldt als een van Afrika's oudste en laatste geconserveerde bergregenwouden. De hoogste berg is Bigugu met zijn top op 2.950 meter. Nyungwe voedt bovendien Afrika's machtigste rivieren. Regen die in het oosten valt, komt in de Nijl terecht, het westelijke regenwater stroomt in de Congo.

Na het dichte tropische woud rijden we langs het 89 kilometer lange en 48 kilometer brede Kivumeer, aan de westelijke rand van Rwanda. Een tocht van ruim vier uur over een onverharde, meanderende weg, die al snel wordt onderbroken door een zojuist gekapte boom die dwars over de weg is gerold. Vier mannen kijken beduusd naar de minibus die met piepende remmen tot stilstand komt. De mannelijke passagiers snellen naar buiten om met vereende krachten de dikke stam naar de kant te manoeuvreren. 'Voorzichtig', wordt er geschreeuwd. De imposante eucalyptus was bijna de diepe afgrond ingerold.

De belangrijkste doorgaande wegen in Rwanda zijn wel verhard en verkeren in perfecte staat. Er is weinig verkeer en het enige ongemak wordt veroorzaakt door de vele bochten. Niet verwonderlijk in 'het land van de duizend heuvels', maar wel vervelend voor hen die snel wagenziek worden. Zeker vier keer moet de bus stoppen voor misselijke inzittenden.

Surfers

Het Kivumeer biedt mooie stranden, omzoomd met palmbomen, en wordt volgens de Rwanda Development Board daarom ook wel 'het St.Tropez van Afrika' genoemd. De harde wind die over het vulkanische meer waait, maakt dit een ideale plek voor surfers. Op weg naar de grotten van Musanze stoppen we bij Ndaba's rots en zijn spectaculaire waterval.

De aandacht van de fotogenieke vergezichten wordt echter snel afgeleid door kinderen die je omringen. Voor een paar honderd Rwandese francs willen ze een liedje voor je zingen, zichzelf begeleidend op een zelfgemaakt instrument, een gedicht declameren of een dansje doen. Ze zijn niet opdringerig, maar hun smekende blik en de gedrevenheid waarmee ze ter promotie al een paar regels liedtekst weggeven, zijn moeilijk te negeren.

De grotten van Musanze zijn miljoenen jaren geleden ontstaan als gevolg van een vulkanische uitbarsting. Ze zijn 2 kilometer lang. Voordat je het pikkedonker wordt ingestuurd, moet je een regenpak en rubberlaarzen aan en een helm met fel zaklampje op. ,,Ter bescherming tegen kou en dieren. En om te zien waar je loopt'', zegt gids Theophile.

,,Ik heb gehoord dat vooral cobra's en pythons zich hier overdag schuilhouden'', reageert een Oegandese. Enkele vrouwen uit ons gezelschap durven nauwelijks naar binnen. Theophile drukt hen op het hart dat ze alleen vleermuizen zullen tegenkomen; wat inderdaad het geval blijkt. De wandelroute door de vochtige spelonken is makkelijker begaanbaar gemaakt door in de rotsen uitgehouwen trapjes. Toch heb je je helmlichtje hard nodig om een beetje op het juiste pad te blijven. En als je even te rechtop loopt, knal je zo met je helm tegen het vulkanische gesteente.

Hoogtepunt

Op de laatste dag van ons verblijf staat het letterlijk en figuurlijke hoogtepunt op het programma. Een loodzware tocht naar de op 2.800 meter hoogte levende, met uitsterven bedreigde, berggorilla's. Aan de voet van het vulkanisch gebergte Virunga krijgen we wandelstokken en de laatste instructies, waarna Manou van de Rwanda Wildlife Authority ons in rap tempo naar boven leidt.

De tocht voert over mistige rotsen en akkertjes en langs gladde, modderige randen van steile hellingen, waar je benen af en toe in een onnatuurlijke spagaat terechtkomen.

Na enkele uren maant Manou ons plots tot stoppen. De ooruitgestuurde wildopzichters hebben hem via de portofoon gemeld dat de eerste gorilla's zijn gespot. Langzaam lopen we door, trappen op de eerste, droge gorilladrollen, camera's in de aanslag.

Dan opeens staan we oog in oog met een indrukwekkende zilverrug, het mannelijke hoofd van de familie die in zijn buurt rondscharrelt. Bijna bang te bewegen kijken we onze ogen uit. Alsof we er niet zijn gaan de dieren onverstoorbaar door met het eten van bamboe. Af en toe kijkt er een naar ons op. Als de zilverrug begint te grommen, gromt de gids terug om hem - maar vooral ons- gerust te stellen. Het werkt. Voltallig en redelijk op ons gemak aanvaarden we geruime tijd later de terugtocht. Diep onder de indruk van een onvergetelijke ontmoeting.

Wat & Waar

De afstand Amsterdam-Kigali bedraagt 6.485 kilometer. Vliegen kan onder meer met KLM rechtstreeks vanaf Schiphol. Vliegtijd: 8 uur en 20 minuten. Het tijdverschil met Nederland is in de winter een uur; in de zomer is er geen verschil. Voor een bezoek aan Rwanda is een visum verplicht. Prijs: 40 euro.

 Meer informatie: Rwanda Development Board, www.rdb.rw en www.rwandatourism.com.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.