Een kijkje in het stadse Groningen en het landelijke Groningen

nhd Administrator

Een hotel in Groningen is ideaal om het hoge Noorden te verkennen. Er gaat niets boven Groningen of ‘Grunnen’, zoals de Groningers zelf zeggen.

De stad Groningen is een Hanzestad en is eeuwenlang een stadstaat geweest. Tegenwoordig is het vooral een levendige studentenstad die bekend staat om de vernieuwende architectuur. De stad Groningen wordt ook wel de ‘metropool van het Noorden’ genoemd, of Martinistad, naar de bekende Martinitoren. De stad is al eens benoemd tot beste binnenstad. Als u in een hotel in Groningen verblijft, kunt u zelf beoordelen of dat klopt.

De Martinitoren, aan de Grote Markt, is de bekendste en met 96,8 meter hoogte, ook de hoogste toren van de stad en hoort bij de Martinikerk. Groningers noemen de toren vaak d’Olle Grieze. Deze bijnaam heeft de toren te danken aan het verweerde grijs geworden Bentheimer zandsteen, waarmee de toren gebouwd is.

Het Groninger museum is een van de topattracties van de stad én de provincie Groningen. De bouwstijl is postmodern; een ontwerp van Alessandro Mendini. De tentoonstellingen die hier te bekijken zijn, zijn regelmatig spraakmakend.

Groningen: het hoge Noorden

De provincie Groningen staat bekend om haar noordelijke weidse landschappen. Het enige natuurgebied op grote schaal in Groningen is het waddengebied, dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Om optimaal van het waddengebied te genieten, kan een wadlooptocht gemaakt worden. Dit vergt wel wat van de conditie. De wadlooptochten zijn afhankelijk van het getij. Het handigst is dan ook om in de provincie Groningen een hotel te boeken, zodat u niet extreem vroeg uit de veren hoeft en na het wadlopen weer lekker kan opwarmen onder de douche van het hotel. De Waddeneilandjes Rottemeroog en Rottemerplaat horen bij de provincie Groningen, hoewel de laatste een ‘onbewoond eiland’ is.

In Pieterburen is de bekende zeehondencrèche te vinden. Ook is dit natuurlijk het startpunt (of voor sommigen het eindpunt) van het Pieterpad, het bekendste lange afstandswandelpad van Nederland.

Bourtange, of op z’n Gronings Boertang, is een vestingdorp dat is aangelegd tijdens de Nederlandse Opstand en een beschermd dorpsgezicht heeft. Hoewel Bourtange grachten en muren heeft, heeft het nooit stadsrechten gehad. De vesting is tegenwoordig een grote toeristische attractie, in het zomerseizoen worden er historische evenementen georganiseerd, waaronder het grootste reënactment-evenement van Nederland: de Slag om Bourtange. Het vestingdorpje is zeker een aanrader om een kijkje te nemen als u in Groningen verblijft.

Ook zo’n zin om het hoge Noorden te gaan verkennen? Wij hebben alle hotels Groningen voor u op een rijtje gezet. Gebruik kortingscode Grun in het daarvoor bestemde invoerveld en betaal géén boekingskosten (alleen geldig voor de eerste 20 boekers). Kijk snel en boek een voordelig hotelarrangement van Voordeeluitjes.nl in Groningen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.