Among horses and men ***

Foto GPD

Leontien van Engelen

Regie: Marjoleine BoonstraHoe te voorkomen dat gevangenen na hun vrijlating weer in misdaad vervallen? In Marjoleine Boonstra’s ‘Among horses and men’ temmen gevangenen op een ranch in Nevada wilde paarden. De bedoeling is dat ze ook zichzelf temmen.

Documentairemaakster en visueel kunstenares Boonstra volgt in de film zes veroordeelden. Ze trainen wilde paarden, die als ze berijdbaar zijn verkocht worden. Door met de paarden te werken, krijgen de voor zware misdaden (roofovervallen, ontvoering) veroordeelde mannen een spiegel voorgehouden. Ze temmen de paarden maar ook zichzelf. Paarden leren je veel over jezelf, merkt een gevangene op.

Het is niet de enige uitspraak die als wijsheid op een paardenkalender kan worden gezet. Zo leren we dat paarden niet oordelen, dat vertrouwen beloond wordt, maar dat je wel moet laten zien wie de baas is. De film hint zo vaak naar de gelijkenis tussen wilde paarden en de onberekenbare gevangenen, dat het als een herhaling van zetten voelt.

Het is duidelijk dat Boonstra, die tien jaar geleden met ‘Bela, Bela’ vier dichters portretteerde die onder dictatoriale regimes gevangen hadden gezeten, ook met ‘Among horses and men’ iets wil zeggen over hoe mensen omgaan met onvrijheid, maar een diepgravende film heeft het niet opgeleverd.

Misschien komt het door de keuze voor zes gevangenen, waardoor niemand goed uit verf komt. Ook missen we feitelijke informatie. Werkt dit reclasseringsproject in de praktijk? Hoe is de recidive? ‘Among horses and men’ bewijst weer eens dat oogstrelende beelden alléén, en die bevat de film in overvloed, nog geen interessante film maken.

Jos van der Burg

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.