Hoe kunnen we vol vreugde oud worden? ’Je moet alles loslaten’

Hanneke van den Berg

Grappig is dat. Zeven cd’s lang luister je naar een buitengewoon interessante verhandeling over het ouder worden in de 21ste eeuw en juist de allerlaatste zin blijft je het meeste bij.

Op de vraag aan een vrouw in de negentig hoe het haar is gelukt zo oud te worden, zegt ze: ’Je moet gewoon alles loslaten’. Het is een zinnetje dat niet meer weggaat uit je hoofd en waar je steeds opnieuw naar grijpt als de stress je even te veel wordt.

Hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp weet in dit luisterboek via voorlezer Rik van de Westelaken van begin tot eind boeiend te vertellen over het ouder worden in deze maatschappij.

Vroeger werden mensen niet zo oud dat ze moesten gaan nadenken over hun leven ná hun werkend bestaan, nu hebben mensen na hun 65ste vaak nog vele jaren voor de boeg. Ook is de gezondheidszorg inmiddels zo ver dat talloze ziekten, waar mensen vroeger dood aan gingen, kunnen worden behandeld.

Westendorp werpt vragen op als: hoe ver willen we gaan om ons leven te verlengen? Hoe vermijden we dat we wanhopig worden van al die jaren die we nu langer leven?

En toch willen we uiteindelijk allemaal die oude vrouw zijn, die zo goed alles los kan laten.

Luisterboek

Rudi Westendorp: Oud worden zonder het te zijn. Uitg. Rubinstein, €22,95.

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.