Duizelingwekkend Taiwan


Wereldstad Taipei.

Wereldstad Taipei. © pr


De binnenkant van de Longshan Tempel in Taipei.

De binnenkant van de Longshan Tempel in Taipei. © Hollandse Hoogte.


Chiang Kai-shek Memorial.

Chiang Kai-shek Memorial. © Ron Peereboom-Voller


De wijk Ximen in Taipe zit vol kraampjes waar eten wordt verkocht. Oesters bijvoorbeeld.

De wijk Ximen in Taipe zit vol kraampjes waar eten wordt verkocht. Oesters bijvoorbeeld. © Ron Peereboom Voller

1 / 4
Ron Peereboom Voller
Taipei

Het eiland met zijn elektronica-export heeft altijd tot de verbeelding gesproken, al was het maar omdat het zich afzette tegen China, dat de ’verraders’ wilde inlijven. Roerganger Chiang Kai-shek leidde met straffe hand zijn Taiwan naar betere tijden. De onafhankelijkheid heeft het land geen windeieren gelegd.

Je trip door Taiwan begint in Taipei, de hoofdstad van het land. Omringd door talloze snelwegen met knooppunten die soms wel vijf tot zes verdiepingen over elkaar heenlopen, realiseer je je direct hoe druk de stad moet zijn in een land dat met 23 miljoen inwoners een van de dichtst bevolkte ter wereld is.

Niet alleen is het een lange autofile in en rond de stad, maar ook de brommer/scooter bepaalt met duizenden tegelijk het straatbeeld. Voeg daarbij nog een eindeloze stoet aan bussen - het openbaar vervoer is overigens met hoge snelheidstreinen en andere middelen uitstekend geregeld - én op elke gevel schreeuwerige neonreclames en het plaatje van een ’doorsnee’ Aziatische stad is compleet.

Highlights

Aan een paar highlights ontkom je niet. De Taipei 101 is zichtbaar vanuit elke hoek van de metropool. Met 508 meter inmiddels al lang achterhaald als hoogste gebouw ter wereld, maar nog steeds een attractie van formaat. Voor 500 Taiwanese dollar (zo’n 14 euro) krijg je toegang tot een van de twee 25 miljoen dollar (per stuk!) kostende Toshiba-liften.

In slechts 36 seconden schieten deze snelste liften ter wereld je van de vijfde naar de 88ste verdieping, naar het op 389 meter hoogte gelegen Observatory. Honderden toeristen zwermen langs de glazen façade, fotograferen en selfiën dat het een lieve lust is.

Neem zeker een kijkje een verdieping lager bij de gigantische demper die het gebouw bij orkanen of aardbevingen overeind moet houden. De reusachtige bol met een gewicht van ruim 800 ton zorgt voor tegendraadse bewegingen bij trillingen.

Als je dan toch bij de imposante wolkenkrabber bent ga dan in het winkelcentrum bij de voet dumplings eten bij Din Tai Fung, het enige dumplingrestaurant ter wereld met een Michelinster. Wachttijd tijdens de lunch op zaterdagmiddag: 80 minuten…

De Lungshan Tempel is een van de vele, boeddhistische, religieuze gebouwen in de stad. Hier komen inwoners, (Chinese) toeristen en andere gelovigen naartoe om een wierookstaafje te branden en te bidden voor voorspoed en geluk bij een van de vele goden.

Glorieuze leider

De dag sluiten we af bij het Chiang Kai-shek Memorial. Ieder uur worden de twee soldaten die de wacht houden bij het negen meter hoge bronzen beeld van de grondlegger van het huidige Taiwan, met militaire precisie gewisseld. In het complex, betaald door de rouwende Taiwanezen bij het overlijden van hun grote roerganger in 1975, bevinden zich ook een concertzaal en operagebouw.

In het memorialgebouw zelf verhaalt een expositie over het leven van de glorieuze leider. Chiang Kai-shek is omstreden geweest. Hij onderdrukte het volk, maar wordt desondanks op handen gedragen omdat hij het moderne, rijke Taiwan heeft vormgegeven.

Ximen, het oude deel van Taipei, is inmiddels een geliefd uitgaansoord. Vooral Taiwanese jongeren bevolken de met honderden winkeltjes en stalletjes bezette avondmarkt. Uit ontelbare luidsprekers komt je een kakofonie aan exotische klanken tegemoet en glittert het neon volop. Een heerlijke plek om Taipei mee af te sluiten.

Op de korte vlucht naar Hualien maken we kennis met de Taiwanese Hsiao Lan Fen, maar zelf noemt ze zich liever Sabrina, naar de gelijknamige film van Sydney Pollack uit 1995. Ze werkt in het Far Eastern Memorial Hospital in de stad en de praatgrage zuster biedt een mooi moment om wat meer inzicht in het leven van de Taiwanees te krijgen.

,,Voor de gewone man wordt het steeds lastiger. Er is veel stress, we moeten hard en lang werken voor weinig geld. Huizen zijn duur. Maar de gezondheidszorg is van hoog niveau en goedkoop.’’ Als ze hoort dat we Hualien gaan bekijken zegt ze: ,,Mooi, heel traditioneel. Hualien is waar de pensionado's zich vestigen.’’

Pine Garden

In de tuinen van Pine Garden in Hualien blijken die middag louter treurige verhalen op te tekenen. Dit was de plek waar in de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting kamikazepiloten zich voorbereidden op hun laatste vlucht. Voor ze zich in een vijandig doel boorden mochten ze hier tijdens hun laatste momenten feestvieren. Alles wat ze wensten werd geregeld, van meisjes tot drank, van het favoriete eten tot een film.

Heel wat minder deprimerend is het bij Liyu Lake. Het kleine meer heeft een pad rondom dat door joggers, wandelaars en fietsers gebruikt wordt. In twintig minuten fiets je rond het meer en tientallen waterfietsen liggen klaar om de toeristen te vermaken. In een kleine enclave aan de westkant van het meer zitten uitspanningen waar je versnaperingen kunt kopen en fietsen kunt huren.

Hualien is tussenstop op weg naar een van de grootste toeristentrekkers van het land: het Taroko National Park, dat bestaat uit een negen kilometer lange kloof vanaf zee landinwaarts. Het is laag water in de Liwu-rivier en in de bedding liggen duizenden enorme rotsblokken die door aardverschuivingen, orkanen en aardbevingen van de bergen zijn losgewrikt. In dit bijzondere park zie je hoe nietig we als mens zijn. Rond de rivier zijn tal van hikes te doen. Langs de kloof of door de weldadig groene bossen die die aardspleet omzomen.

Via de Central Cross Highway rijden we dwars door de bergen naar Sun Moon Lake. Een prachtige weg die over de Uwling-pas op 3275 meter leidt. De bergketens van het Central Range-gebergte vechten naast de valleien om ruimte in je blikveld.

We maken een tussenstop in Puli voor een bezoekje aan het grootste boeddhistische centrum in Taiwan, het Chung Thai klooster. Maar liefst zeven jaar is er aan het megalomane klooster gebouwd tot aan de opening van 2001. Inmiddels zitten er duizend leerlingen op de diverse opleidingen. Grandmaster Wei Chueh is de bedenker van de kloosterorde én het 140 meter hoge overweldigende gebouw.

Hierna is de laatste stop, Sun Moon Lake, een tegenvaller. Tientallen bootjes op het meer die de voornamelijk Chinese toeristen in tochtjes van tien tot vijftien minuten per keer rondvaren. Het doet gedateerd aan, alsof het leven na die bloeiende jaren tachtig stil is blijven staan.

De voorspoed die het jarenlang heeft gekend en tot een moderne natie heeft gemaakt, heeft er ook voor gezorgd dat de traditionele sfeer die je hoopt te vinden in dit soort landen, grotendeels is verdwenen. In elk geval bij de grote attracties, waar traditie louter nog commercieel wordt uitgebuit.

Maar wie verder kijkt dan dat, kan zeker nog mooie ontdekkingen doen...

Wat & Waar

We vlogen met Turkish Airlines via Istanbul in iets minder dan 17 uur naar de Taiwanese hoofdstad Taipei. (turkishairlines.com) Vanaf Taipei vlogen we met Trans Asia Airways in 45 minuten naar Hualien.

Taiwan is iets kleiner dan Nederland. Tachtig procent van de bevolking is boeddhistisch. Twee derde van het eiland is bergachtig, tientallen bergen zijn hoger dan 3000 meter. Maar het land kent ook tropische stranden en bruisende grote steden. Taiwan wordt regelmatig getroffen door aardbevingen en orkanen.

Doen: In het National Palace Museum kun je een deel van de 900.000 kunstschatten bewonderen die na de Tweede Wereldoorlog door de ’afvallige’ nationalisten zijn ’meegenomen’ uit de Verboden Stad in Peking. (www.npm.gov.tw/en).

Meer info: nunaartaiwan.nl.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.