Crowdfunding voor een speelplek in Haarlem waar je vies mag worden [video]

Leden van de werkgroep fondsenwerving juichen de komst van de natuurspeeltuin toe. Clara Manger Cats is derde van links.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Judy Nihof
Haarlem

Eilandjes, heuveltjes, water. De basis voor een mooie natuurspeeltuin op het terrein van de Haarlemmer Kweektuin in Haarlem-Noord ligt er al. Toch moet er nog veel gebeuren, voordat kinderen er kunnen bouwen, sjouwen, klauteren en zich kunnen verstoppen.

,,Het moet een plek worden waar kinderen zo vies worden, dat de zeep niet meer schuimt. Waar ze zelf met takken en andere natuurlijke materialen aan de slag kunnen’’, zegt Clara Manger Cats van de werkgroep ’fondsenwerving speeltuin’.

Ook Barend-Jan Geels, Martine van de Ende en Sanne van der Veer maken deel uit van die werkgroep. Om het benodigde geld voor de natuurspeelplek binnen te halen, zijn de vrijwilligers een crowdfundingsactie begonnen via het platform Voor je Buurt. Die actie loopt nog 16 dagen.

,,Gewoon geld doneren kan, maar zelf een actie op touw zetten in je klas of je familie kan ook. Als we genoeg geld ophalen, kunnen de werkzaamheden al in mei beginnen’’, zegt Manger Cats.

Met de aanleg van de natuurspeeltuin is 40.000 euro gemoeid. De plaatsing van een pomp is een van de grootste kostenposten. Met crowdfunding hopen de vrijwilligers 25.000 euro op te halen. Daarvan is bijna 5800 euro binnen. De overige 15.000 euro wil de werkgroep bijeen krijgen via fondsen en subsidies.

Boomstammen

Werk dat de vrijwilligers kunnen doen, pakken ze op. Zo heeft een groepje onlangs een bruggetje aangelegd van boomstammen. Alleen duurzame, natuurlijke materialen zijn geoorloofd in de natuurspeeltuin, die ook geschikt wordt voor kinderen met een beperking. ,,Er komt geen plastic aan te pas.’’

De Haarlemmer Kweektuin is een ecologisch stadspark op het voormalige terrein van de gemeentelijke stadskweektuin, waar steeds meer te beleven valt. Vrijwilligers runnen het stadspark, waarbij ze nauw samenwerken met de gemeente en lokale ondernemers.

Een plek waar kinderen vrij kunnen spelen in de natuur ontbreekt nog op het terrein. Daar moet verandering in komen. ,,Kinderen worden blootgesteld aan internet, zitten veel op de ipad. Dit is natuurlijk een prachtig initiatief om kinderen de natuur in te krijgen’’, aldus Sanne van der Veer.

In een workshop konden kinderen uit de buurt enige tijd geleden zelf aangeven hoe hun ideale speelplek eruit zou moeten zien. ,,Daar kwamen hoofdthema’s uit als water, klauteren, schommelen, slingeren, uitkijktorens, verstoppen, tunnels, hutten’’, aldus Manger Cats.

Taarten

Al weken organiseren de vrijwilligers van de Kweektuin van alles om geld voor de natuurspeeltuin in het laatje te brengen. Zo werd onlangs een taartenbakwedstrijd gehouden á la Heel Holland Bakt.

De in totaal achttien taarten gingen in de verkoop en brachten maar liefst 700 euro op. Op 30 maart staat een filmavond op het programma met diner, waarvan de opbrengst voor de natuurspeeltuin is bestemd. In datzelfde weekend kunnen mensen boeken doneren, die op een boekenmarkt aan de man worden gebracht.

Volgens Manger Cats is het nadrukkelijk de bedoeling dat de Kweektuin, de natuurspeelplek en de crowdfundingsactie ook in omliggende buurten gaan leven. Nu wordt de Kweektuin vooral gerund en bezocht door bewoners uit de buurt.

Mensen van verder weg hebben soms schroom om de Kweektuin binnen te komen, merkt Barend-Jan Geels. ,,Dan zeggen ze: ik hoor dat hier van alles gebeurt, en het hek staat open, maar... mag ik eigenlijk wel naar binnen?’’ Manger Cats: ,,Iedereen kan hier komen aanwaaien.’’

Lukt het niet om het streefbedrag binnen te krijgen, dan krijgen donateurs hun geld teruggestort. ,,Dan doen we het gefaseerd: maar de natuurspeelplek kómt er’’, zegt Manger Cats.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.