OR: Gemeenten willen AM Groep ontmantelen

Bart Boele
Hoofddorp

Het lijkt er op dat Haarlemermeer en vier andere gemeenten het goedlopende bedrijf AM Groep gaan ontmantelen. ,,De banen van onze medewerkers worden achteloos op het spel gezet’’, stelt de ondernemingsraad (OR) in een verklaring.

Per 1 januari zijn de gemeenten verantwoordelijk voor uitvoering van het sociaal domein. Onderdeel daarvan is werk zoeken voor mensen die op de sociale werkplaats zijn aangewezen.

De AM groep zag dat aankomen en is inmiddels een leerwerkbedrijf: mensen ontwikkelen zich daar, waardoor zestig procent werk vindt bij reguliere bedrijven.

,,Wij hebben hier hard aan gewerkt, maar tot onze verbazing lijkt dat allemaal voor niets’’, aldus de OR. De wethouders van Haarlemmermeer, Aalsmeer, Uithoorn, Amstelveen en Ouder-Amstel willen het niet zeggen, maar de OR heeft de stellige overtuiging dat ze de AM Groep willen opheffen.

Onbegrijpelijk

,,Het ontmantelen van AM Groep is volkomen onbegrijpelijk. Waarom een goedlopend bedrijf sluiten met zulke vergaande sociale en maatschappelijke gevolgen? Wij hebben de indruk dat deze keus is gebaseerd op kortzichtigheid en vooroordelen over onze sector’’, aldus de OR.

,,Enkele honderden van de meest kwetsbare medewerkers dreigen hun baan te verliezen en moeten opnieuw beginnen. De schaarse beschutte werkplekken gaan onnodig verloren. Er zijn ondernemers die hebben aangegeven dat zij het betreuren dat de service van de AM Groep stopt. Daarmee gaat een uitstekend netwerk in het bedrijfsleven voor de doelgroep verloren.’’

Slecht

De OR heeft door een externe adviseur een onderzoek laten verrichten waaruit blijkt dat het ontmantelen van de AM Groep een slecht besluit is. De OR hoopt, nu de wethouders niks willen zeggen, dat er gemeenteraadsleden zijn die de wethouders aanspreken.

Zelf beraad de OR zich op stappen als ze een voorgenomen besluit tot opheffen van AM Groep voorgelegd krijgt.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.