De tuinwens: Als bukken moeilijk wordt

1 / 7
Peter Lodewijks

In de rubriek Restyle vervullen we wensen van lezers. De ene week buigt interieurontwerpster Gaby Fecken zich samen met partner Peter over een woonprobleem, de andere week geeft tuinfotografe en groenauteur Modeste Herwig antwoord op een tuinvraag. Deze week het tuinprobleem van Elaine van Nigtevecht, die wel een mooie tuin wil, maar met zo min mogelijk onderhoud.

Elaine en haar man zijn beiden 74 jaar. Elaine heeft artrose, waardoor lang gebukt staan steeds moeizamer wordt. ,,De twee kinderen zijn uitgevlogen en hebben het zelf druk. We willen wel graag zelf onze tuin onderhouden.’’

Wat zijn de aandachtspunten?

1. Terras uitbreiden met onderhoudsvrije grote tegels

De wens is eigenlijk een soort Spaans/Portugese binnenplaats. Elaine: ,,Dat lijkt mij moeilijk te realiseren met een tuin die omgeven is door een houten schutting met bogen en Hedera. Deze schutting is verleden jaar geplaatst en staat best mooi met de groene klimop.’’ Voor proef heeft het echtpaar winterharde en vuilwerende Portugese tegels in de tuin gelegd. ,,Wij dachten aan een rand van deze tegels over het gehele nieuwe terras met de nieuwe onderhoudsvrije tegels.’’ Gele terrastegels, dat lijkt het stel wel wat. ,,In ieder geval geen grauwe kleur.’’ Verder graag een grote plantenschaal op voet midden op het nieuwe grote terras. ,,Alleen daar ’s zomers met een gietertje water geven is net te doen. En dan ’s winters een andere beplanting? Maar welke dan?

2. Weg met gras

Het liefst wil Elaine geen gras meer, omdat dit te veel werk is voor haar man. ,,En in de vakanties is het niet prettig om andere mensen hiermee te belasten.’’ Eventueel wil ze wel kunstgras aan weerszijden van het terras voor de groene kleur. ,,Maar liever kiezen we voor groene vierkanten gevuld met buxussen.

3. Jammer, geen rozen meer

De rozen moeten eruit vanwege het vele onderhoud de hele zomer door. ,,Jammer, want ik ben gek op rozen. Maar die artrose en bukken, gaat niet samen.’’

4. Witte gemetselde plantenbak

En welke planten, die niet elke dag water nodig hebben, kunnen in de bak? ,,Vroeger zetten wij er zomers altijd geraniums met lobelia’s in. Heel mooi, maar dan moeten we elke dag water gieten en sproeien. ’s Winters hebben we heide: eenmaal planten en klaar.’’

5. Privacy, dus geen inkijk meer

,,Het zou fijn zijn als onze achterburen niet meer in onze achtertuin zouden kunnen kijken. De buren aan de overkant kunnen vanaf hun eerste etage zo in onze tuin een kijkje nemen. Wat kunnen we hier aan doen?’’

Elaine van Nigtevecht maakte zelf een tuintekening van de huidige situatie.

De oplossing

Werk met grote groepen

Het is niet zo dat een tuin alleen onderhoudsvriendelijk gemaakt kan worden door te bestraten. Als alles van steen is, kun je het ook geen tuin noemen. Met een aantal sterke planten in grote groepen is er een fraaie beplanting te creëren waar u weinig werk aan heeft.

Een gazon is een van de tuinonderdelen die veel onderhoud vraagt, het hoort daarom niet thuis in een onderhoudsvriendelijke tuin. Een vak met buxus is inderdaad een fraai alternatief. Kunstgras vraagt ook onderhoud omdat er blad en mos in kan komen, kies liever voor wintergroene bodembedekkers. Ook rozen vragen vrij veel onderhoud, gelukkig is er voldoende keus in bloeiende struiken die veel minder verzorging vragen. Bijvoorbeeld hortensia’s, lavendel en de spierstruik (Spiraea). De aanleg van verhoogde plantenbakken is ideaal als het bukken meer moeite gaat kosten. U kunt verhoogde plantvakken maken door muurtjes te metselen of keerwanden van hout te maken. In de aanwezige gemetselde plantenbak kan de (bijna) wintergroene ooievaarsbek Geranium macrorrhizum prima groeien. Dit is een sterke vaste plant met in mei-juni witte of roze bloemen. Voor de bestrating lijkt me een combinatie van de Portugese tegels met vorstbestendige keramische tegels in een zandgele of grijze tint mooi. Het idee van een plantenbak op het terras lijkt me een heel goed idee, het past goed in de sfeer als u een bak kunt vinden met een Zuid-Europese stijl. In de zomer kunnen hier geraniums (Pelargonium) in groeien, ze kunnen er best tegen als ze niet dagelijks water krijgen. Voor de winter bijvoorbeeld Skimmia.

Onderhoudsvriendelijk

Als op latere leeftijd het onderhoud van de tuin een bezwaar wordt, dan kan een tuin prima alsnog onderhoudsvriendelijk gemaakt worden. Tuinonderdelen die veel tijd vragen zijn het gazon, de borders, een rozentuin en een moestuin. Het gazon kan vervangen worden door bestrating, een halfverharding zoals grind of wintergroene bodembedekkers. De gemengde beplanting in de borders kunt u vervangen door enkele sterke tuinplanten, zoals lavendel, vrouwenmantel (Alchemilla), schoenlappersplant (Bergenia, wintergroen), sneeuwbal (Viburnum davidii, wintergroen), ezelsoren (Stachys byzantina) en kattenkruid (Nepeta). Werk het liefst met grote groepen van sterke planten, dat zorgt voor weinig onderhoud. Wintergroene bodembedekkers zijn perfect geschikt om plantvakken mee te vullen, bijvoorbeeld dikkemanskruid (Pachysandra), mansoor (Asarum), Waldsteinia en schuimkaars (Tiarella). Zet hier en daar een fraaie solitair, tussen zoals een azalea of een hortensia.

Inkijk voorkomen

In deze overvolle wereld willen we ons af en toe even helemaal kunnen terugtrekken, zonder nieuwsgierige blikken van buren of voorbijgangers. Dat geldt zeker ook voor de tuin, een buitenruimte die steeds belangrijker wordt als leefplek. De afscheiding van de tuin is daarom een belangrijk onderdeel. Bij de keuze voor een tuinafscheiding kunt u kiezen uit levende of harde (dode) materialen. Levende afscheidingen, zoals hagen, zijn over het algemeen voordeliger, ze vragen natuurlijk wel wat onderhoud omdat ze gesnoeid moeten worden. Een begroeide gaaswand vormt een prima alternatief voor een haag. Door een afscheiding van gaas met klimop te laten begroeien ontstaat er een wintergroene wand die minder ruimte inneemt dan een haag en nauwelijks onderhoud vraagt. Afscheidingen van dode materialen, zoals hout en steen, hebben het voordeel dat ze meteen privacy bieden: ze hoeven niet te groeien. Het onderhoud is meestal zeer beperkt. De uitstraling van een wand of haag bepaalt voor een groot deel de sfeer in een tuin. Door één stijl van harde materialen aan te houden zal er een samenhangend geheel ontstaan, houd daarbij ook rekening met de stijl van de woning.

Als beschut zitten belangrijk is, dan is de structuur van een afscheiding ook belangrijk. Een schutting breekt over het algemeen beter de wind dan een muur, dat komt door het half open karakter.

Inkijk van bovenaf

Een prettige zitplek moet beschut zijn tegen wind, zon en zeker ook tegen inkijk. Parasols en zonneschermen hebben hierbij een belangrijke functie. De meeste schermen zullen horizontaal geplaatst worden en zullen zo niet alleen de zonneschijn weren maar ook inkijk van bovenaf tegengaan. Het is natuurlijk ook mogelijk om een stuk stof in een verticaal raamwerk te spannen om zo andere vormen van inkijk te voorkomen. De laatste tijd zijn losse zonneschermen in opkomst, ze zijn in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar. Op de hoeken zitten metalen ogen, waardoor het doek aan een staander, een pergola of misschien zelfs aan het huis gespannen kan worden. Met deze losse doeken zijn bijzondere effecten te bereiken. Het is belangrijk in het geval van waterdicht doek het scherm altijd schuin af te laten lopen, om te voorkomen dat er bij regen water in blijft staan.

Als er voldoende ruimte is kan ook een pergola of tuinprieel tegen inkijk beschermen. Een luchtige constructie van trellis kan dienen als steun voor op maat gemaakte lappen stof. Dit kan voor een romantisch effect zorgen, ook ’s avonds als er verlichting wordt aangebracht. Het is ook mogelijk een gedeelte van een schutting met enkele schuin naar voren geplaatste balken te verhogen en hier stof tussen te spannen.

Leibomen, vormbomen of knotbomen, die elk jaar gesnoeid kunnen worden zijn heel geschikt om inkijk te voorkomen. Bekijk eerst goed waar de inkijk vandaan komt en bepaal dan de positie van de boom.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.