Paasbrunch erg populair in Haarlemmermeer

Een tafel vol lekkere gerechten voor de paasbrunch in buurthuis Het Contact.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Bart Boele
Nieuw-Vennep

,,Wat zie je er mooi uit’’ en ,,Oh wat leuk, je man is meegekomen.’’ Beheerder Petra Zwetsloot van buurthuis Het Contact heeft voor iedereen een warm welkomstwoord.

Deze middag wordt hier de paasbrunch gehouden voor bewoners uit de wijk. Een activiteit die de stichting Maatvast, exploitant van wijkcentra, buurthuizen en jongerencentra in Haarlemmermeer, dit weekeinde op dertien locaties in Haarlemmermeer houdt.

,,Dankzij sponsoren zoals het Nationaal Ouderenfonds en de Rotary Amsterdam-Halfweg. Daar zijn we blij mee’’, zegt Zwetsloot, ,,maar we moeten wel creatief zijn. Voor alles gewoon maar inkopen hebben we niet genoeg geld, maar als vrijwilligers gerechten maken komen we uit.’’

De kookvrijwilligers zijn dezelfden die eens in de maand het buurtrestaurant regelen.

Zwetsloot: ,,Er is echt behoefte aan merken we, er komen steeds meer mensen. We willen nu ook eens in de maand een brunch gaan opzetten, dan hebben de mensen twee keer in de maand een ontmoetingsmogelijkheid en een voordelige maaltijd.’’

Buurthuis Het Contact in nieuwbouwwijk Getsewoud heeft een nieuwe start gekregen. Aanvankelijk liep het wijkcentrum niet zo. Na een verbouwing is actief ingezet op het binnenhalen van wijkbewoners. Dat is gelukt.

,,De avonden voor jongeren begonnen we met zes, zeven bezoekers. Nu komen er dertig die eerst hier in de buurt op straat rondhingen’’, zegt de beheerder die ook Het Ontmoetingscentrum in het centrum van Nieuw-Vennep onder haar hoede heeft.

,,Het leuke van Het Contact is dat hier alle leeftijden binnenlopen. We zijn altijd open. Op zondag is hier een kerkdienst. Dat vinden wij prima, als iedereen maar mee mag doen. Ik ben er heel trots op dat het hier gelukt is’’, zegt Zwetsloot.

Ze heeft het nog niet gezegd of twee brugklassers van het HVC komen binnenlopen in een opvallend paaspak. Ze komen gewoon even kijken wat er te doen is. Echt een gesprek voeren willen ze niet, maar mee-eten doen ze graag.

Ze sluiten naadloos aan bij de 23 ouderen (’die hadden zich al ingeschreven voordat we ook maar enige reclame konden maken’) die hun bordje opscheppen in de grote zaal en de maaltijd nuttigen in de kleine zaal.

,,De grote zaal vonden we te groot’’, zegt Zwetsloot, ,,nu zitten we gezellig bij elkaar. Mensen vragen wel eens naar het maatschappelijk nut van activiteiten als deze. Maar hoe moet je dat meten? Ik voel gewoon dat we hiermee veel mensen bereiken die anders alleen thuis zouden zitten.’’

De veelal oudere deelnemers aan de gratis paasbrunch kunnen zo vaak opscheppen als ze willen.

De vrijwilligers hebben sandwiches gemaakt, loempia’s, paasbrood, hete driehoekjes, gevulde eieren, stokbrood en de nodige zoetigheid neergezet.

Maatvast is twee jaar geleden begonnen met kerstdiners in wijk- en buurtcentra. Het succes was zo groot dat er nu paasbrunches aan worden toegevoegd.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.