Wat te doen met ’gouden’ poen?

 Illustratie Job van Gelder

Durk Geertsma

Als douceurtje bij ontslag is er de gouden handdruk. Of die vergoeding schraal is of royaal, maakt het verschil bij het vinden van een bestemming ervoor. Er is keuze genoeg: direct uitkeren, een stamrecht BV oprichten, lijfrente of banksparen. Wat is wijs?

Ronald Marijnissen werd ontslagen bij een installatiebedrijf. Zijn werkgever wilde aanvankelijk niet over de brug komen met een ontslagvergoeding. Marijnissen protesteerde en kreeg alsnog een schikking aangeboden: 8.000 euro. „Omdat ik het bedrag ineens liet uitkeren, ging ruim de helft ervan naar de belasting. De advocaat kostte ook nog eens 1.000 euro. Maar ik voelde wat genoegdoening.” De resterende 3.000 euro gingen met de knollen de pot in. „Dat kon niet anders, want ik had een laag loon en tuimelde ook nog eens 30 procent in inkomen terug, toen ik een beroep moest doen op de WW.”

Zuinig aan

De ontslagvergoeding van Marijnissen hield niet over, maar wat doe je als je wél een fors bedrag krijgt toegekend? Zuinig aandoen, raden veel deskundigen aan. Zeker als er nog studerende kinderen zijn, de hypotheek doorloopt en het eigen huis minder waard is geworden.

Een gouden handdruk wordt meestal gebruikt als aanvulling op de WW-uitkering of als toekomstige aanvulling op het pensioen. Soms wordt de ontslagvergoeding gebruikt als startkapitaal voor het opzetten van een bedrijf. Maar je kunt er ook een nieuwe badkamer van kopen. Hoe je het geld besteedt, hangt ook af van de hoogte van de uitkering.

De mogelijkheden

Minder dan 25.000 euro: direct afrekenen

U laat uw ontslagvergoeding of vertrekpremie door uw werkgever direct op uw eigen bankrekening storten, wat vooral bij bedragen onder 25.000 euro verstandig is. De werkgever draagt eerst maximaal 52 procent belasting af, zodat u het nettobedrag ontvangt. Als het geld naar een spaarrekening gaat, betaalt u over uw vermogen boven de vrijstelling van 21.139 euro een vermogensrendementsheffing van 1,2 procent over uw kapitaal.

Meer dan 25.000 euro: koop een lijfrente

Een lijfrente, ofwel goudenhanddrukverzekering, sluit je af bij een verzekeraar. Die gebruikt het bedrag als koopsom voor een levensverzekering die op elk gewenst moment (uiterlijk op je 65e) kan worden omgezet in een periodieke uitkering. Nadeel zijn de hoge kosten van deze mogelijkheid. De uitkering kan dienen als inkomensaanvulling, pensioenvoorziening of om eerder te stoppen met werken.

Meer dan 25.000 euro: banksparen

Banksparen – sparen via een geblokkeerde bankrekening – is rendabel bij bedragen tussen 25.000 en 70.000 euro. Het bedrag wordt bruto gestort op een spaarrekening of een beleggingsrekening. Het rendement bij beleggen kan hoger uitvallen, maar de risico’s zijn groter. Bij banksparen telt het vermogen niet mee in box 3; er is dus geen vermogensrendementsheffing. De voorwaarden bij banksparen zijn transparant en er zijn geen verborgen kosten. De uitkering kan direct of uitgesteld ingaan.

Meer dan 70.000 euro: stamrecht BV

De stamrecht BV is pas rendabel bij een ontslagvergoeding vanaf circa 70.000 euro. U bent als het ware uw eigen verzekeringsmaatschappij. De BV vult het inkomen aan, keert pensioen uit, belegt of verstrekt een hypotheek of lening. De kosten van de oprichting van een stamrecht BV en de jaarlijkse kosten (accountant, bankkosten) zijn lager dan van een goudenhanddrukverzekering of banksparen. Er gelden ongeveer dezelfde fiscale spelregels. Het fiscale voordeel kan teniet worden gedaan door de kosten van de BV. De oprichting kost 1.000 tot 2.000 euro. Daar komen bij de kosten van de verplichte jaarlijkse administratie, toch ook al gauw tussen de 300 tot 500 euro per jaar. Deze optie is gecompliceerder. Daarom is het verstandig niet te ’doe-het-zelven’, maar een specialist in te schakelen. Als u fouten maakt, moet u alsnog direct belasting betalen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.