Unieke warme poncho's van Y Yakar

Poncho van Y Yakar. Foto PR

Yeliz Yakar

1 / 2
Nanska van de Laar

Op een grote werktafel annex toonbank naait Yeliz met de hand leren bandjes op een pas geknipte tuniek. Het scheppingsproces in mode staat nooit stil.

De naaimachine, op een tafel in de hoek, is werkklaar. Alle eerder geproduceerde kleding, in maat 36 tot en met 40, hangt in de rekken. De herfst en wintermode van Y Yakar bestaat voornamelijk uit bijzonder gevormde poncho’s, omslagdoeken, blouses en truien. Het zijn originele, soms asymmetrische ontwerpen, die je op meerdere manieren kunt dragen. Er is ook een rek met broeken en rokken, het meeste in zwart.

Mart Visser

Yeliz Yakar is van oorsprong Turkse. Ze groeide op in de stad Izmir. Op haar 22ste ging ze naar Arnhem waar ze fashion en design studeerde aan de kunstacademie. Na het behalen van haar diploma ging ze aan de slag bij grote merken als Nike en Mexx. Ze werkte vijf seizoenen voor de bekende Nederlandse ontwerper Mart Visser. In 2007 begon Yeliz voor zichzelf als freelance designer. Een jaar later werd het tijd voor haar eigen label Y Yakar, in 2009 gevolgd door de opening van een conceptstore in Haarlem, waar ze alleen eigen kleding en accessoires verkoopt.

Als inspiratie voor de huidige eigen collectie maakte ze een reis naar Rome. ,,Ik zag in de Romeinen de ‘Warriors’ terug, bron van inspiratie waarmee ik in 2009 begonnen ben.’’ Nog steeds zijn details van oude wapenuitrustingen terug te vinden in haar kleding, bijvoorbeeld in het gebruik van leren bandjes, soms als versiering, soms als sluiting. Uit de Italiaanse hoofdstad nam Yeliz kleuren mee als beige, blauw, aubergine en aardetinten.

In de vier jaar dat de Haarlemse winkel open is, heeft Yeliz veel gesproken met haar klanten. ,,Ik begeleid mijn kleding van idee tot het gebruik van de draagster. Veel werkende vrouwen hebben het koud op hun werkplek. Als ze stilzitten vinden ze het prettig om een warme poncho te dragen over een T-shirt of blouse. Door de asymmetrie kun je de kledingstukken half draaien, zodat de armen worden bedekt. Draai je de poncho volledig om, dan bedekt de lange kant de rug. Hoe je het ook draagt, het blijft vrouwelijk, chique en elegant.’’

Filosofie

Yeliz heeft haar eigen filosofie. ,,Ik kies niet voor de massa, maar voor de individuele vrouw. Daardoor kan ik creatief en exclusief aan de slag.’’ De prijzen voor een kledingstuk van Y Yakar liggen globaal tussen 100 en 300 euro, soms hoger, afhankelijk van het ontwerp.

De garens waarmee Yeliz werkt zijn van eigen samenstelling. ,,Het is leuk om te experimenteren met verschillende combinaties, zoals een mengsel van wol, mohair en lurex. Het breien besteed ik uit in Turkije. Daar breien ze de lappen, soms met kabels, waarmee ik de poncho’s maak. De stoffen die ik inkoop zijn van hoge kwaliteit, 100 procent katoen of kasjmierzijde.’’

De maten van de kleding liggen vast, wat als je een andere maat draagt? ,,Dan bespreek ik dat met de klant en maak ik een nieuw kledingstuk op maat. Maar het wordt altijd anders. Er is geen kledingstuk gelijk.’’

www.yyakar.com

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.