Dag en nacht aan het werk in Vijfhuizen voor Waterlelie

Marjolein Vos
Vijfhuizen

Gehuld in regenkleding en met een klimgordel om opent Marisja Smit het hek. Ondanks het onstuimige weer zijn Marisja en haar collega’s Thijs Trompert en Antal Bos (ATM Model Art) druk aan het werk op een eiland bij de Big Spotters Hill. Daar bouwen ze een groot kunstwerk in de vorm van een waterlelie, dat geschonken wordt aan de bewoners en de gemeente namens Mysteryland.

Op het bouwterrein staat een tafel met een bank en een barbecue. ,,We werken van negen uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds en overnachten hier ook. Eens in de tien à twintig dagen wassen we thuis even, maar verder zijn we hier om aan het kunstwerk te werken. Home is where the work is voor ons”, aldus Marisja.

Momenteel zijn ze met zijn drieën aan het werk, maar in totaal werken er ongeveer vijftien vrijwilligers mee aan het kunstwerk. ,,Maar als je er allemaal tegelijk aan werkt, loop je elkaar alleen maar in de weg”, aldus Thijs.

Passend

De creatie van zestien meter hoog is geïnspireerd op de natuur in de omgeving. Er is gekeken naar wat passend is en in de omgeving van het bouwwerk zijn veel waterlelies te zien in het water. ,,De bouw is in drie fases gegaan. Eerst het grondwerk en het beton, daarna de staalconstructie en als laatste de houtafwerking. Al met al zijn we hier drie jaar mee bezig, maar dat is inclusief de tijd die we kwijt waren aan het aanvragen van vergunningen en dergelijke. Het project is heel leerzaam. Van het omgaan met vergunningen leer je veel, maar ook van het proces, de constructies en het maken van een kunstwerk met beton”, vertelt Marisja enthousiast.

Regelmatig komen er mensen even kijken hoe het ervoor staat met het kunstwerk en ook dat maakt het drietal weer enthousiaster. Donderdag wordt het kunstwerk officieel geopend voor de bewoners en helemaal af zal het zijn op het moment dat Mysteryland van start gaat. ,,We hopen dat deze plek gaat gelden als ontmoetingsplek of misschien gaat een theatergroep wel iets doen met de Waterlelie als decor. Dat is het leuke aan werken op locatie, het is in de maatschappij”, aldus Thijs. Het kunstwerk mag minimaal vijf jaar blijven staan.

Ondertussen spelen er nieuwe ideeën op voor andere kunstwerken. Marisja: ,,We gaan hierna in ieder geval voor het festival Into The Woods en daarnaast lopen er wat andere projecten.” Vooralsnog laten de kunstenaars zich niet tegenhouden door het slechte weer. ,,We zeggen altijd: We zitten op een eiland, het waait wel over”, lacht Marisja. En zo gaat het drietal weer aan de slag in de stromende regen om volgende week zo goed als klaar te zijn met Waterlelie.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.