Twee dagen authentieke bluegrassmuziek in Hoofddorp

hoofddorp

Volgens Hoofddorper Pieter Groenveld associëren veel mensen bluegrassmuziek nog altijd automatisch met strobalen en cowboyhoeden. Ten onrechte.

Maar het gevolg is wel dat deze tak van de Amerikaanse muziek bijna als een sekte wordt gezien. Een genre dat nauwelijks nog op de reguliere podia te horen is. En zeker niet in de Randstad. Met uitzondering van Haarlemmermeer dan, waar Groenveld zelf jaarlijks enkele Amerikaanse bluegrass-toppers programmeert. Deze week staan de Kathy Kallick Band en Wayne Taylor & Appaloosa in Hoofddorp.

Bluegrass wordt vaak beschouwd als plattelands- of hillbillymuziek, maar het conservatieve 'redneck'-imago dat er aan kleeft is allerminst historisch gefundeerd. Integendeel. Uitgerekend de linkse Amerikaanse zanger Pete Seeger, die in de jaren vijftig door de Amerikaanse overheid op de hielen werd gezeten om zijn vermeende communistische sympathieën, wordt beschouwd als de man die de bluegrass-banjo in Europa introduceerde. Hij speelde begin jaren zestig niet alleen in de Haarlemse Waag, maar ook in landen als Tsjechoslowakije. Sindsdien is de bluegrassmuziek met name in Centraal Europa ongekend populair.

Hoofddorper Pieter Groenveld is een hartstochtelijk promotor van het genre. Samen met zijn vrouw, de singersongwriter Liz Meyer zit hij in het bestuur van de European World of Bluegrass en heeft hij twee platenlabels, waarvan Strictly Country Records het bekendste is. Daarop wordt ondermeer werk uitgebracht van Katy Moffatt, Dave Olney en Si Kahn.

De bands die komende week in Hoofddorp spelen zijn beide Amerikaans, maar desondanks zijn er onderling grote verschillen. Wayne Taylor, uit North Carolina speelt sinds de vroege jaren zeventig traditionele bluegrass in een al even traditionele bezetting van gitaar, banjo, mandoline en contrabas. ,,Bluegrass zoals de echte fanatiekelingen het graag willen,'' aldus Groenveld.

De Californische Kathy Kalick komt een dag eerder naar het Oude Raadhuis. ,,Voor de bluegrassgemeenschap in Kentucky en Nashville is Californië echt het buitenland,'' zegt Groenveld. ,,Een andere wereld. In verhouding heeft haar muziek ook een moderner geluid.''

,

Kathy Kallick Band. Di 18 mei, Wayne Taylor & Appaloosa. Wo 19 mei , beide optredens in Oude Raadhuis, Hoofddorp.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.