Middeleeuws document komt thuis bij Bibliotheek Haarlem

Middeleeuws document komt thuis bij Bibliotheek Haarlem. Foto United Photos/Paul Vreeker

Redacteur Haarlem
haarlem

De Bibliotheek Haarlem heeft een pagina uit een dertiende-eeuws manuscript na 65 jaar teruggekregen. Het was tijdens de Tweede Wereldoorlog gestolen.

Anneke van den Bergh, conservator Oude Boekerij en Bijzondere Collecties, spreekt van een zeldzame daad.

De Beinecke Rare Book & Manuscript Library, van de Yale University in de Amerikaanse stad New Haven (Connecticut) kocht het blad - een met de hand geschreven perkamenten pagina, voorzien van een gecalligrafeerd initiaal - in 2003 aan via een Londens antiquariaat. Destijds werd er 3500 euro betaald voor dit commentaar van ene Donatus op de ’Aeneis’ van Vergilius. De waarde ligt nu op het tienvoudige.

Na onderzoek stelde de Beinecke Library vast dat het blad afkomstig moest zijn uit de Haarlemse collectie, in grootte de vijfde verzameling oude boeken in Nederland. Tijdens de oorlog was de Boekerij opgeslagen in de kelder van de Vleeshal, thans in gebruik als Archeologisch Museum.

Conservator Anneke van den Bergh heeft aanwijzingen dat tal van bladen tijdens de oorlog uit de incunabelen, blokboeken en handschriften zijn losgesneden. In de Vleeshal hadden de Duitsers gevangenen ondergebracht die toegang hadden tot de collectie boeken. Zij zouden op tamelijk grote schaal bladen en etsen hebben geruild tegen voedsel, sigaretten en geld. Datzelfde vermoeden bestaat ook jegens het eigen personeel.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.