Geen verloskundigen met spoed op busbaan

Bart Boele
Hoofddorp

Verloskundigen uit Haarlemmermeer die met spoed een vrouw voor de bevalling naar het ziekenhuis in Haarlem moeten brengen, mogen geen gebruik maken van de vrijliggende busbanen. De provincie en de gemeente Haarlem willen er niet aan meewerken.

Het Spaarne Gasthuis heeft besloten de kraamkliniek van Hoofddorp naar Haarlem-Zuid te verplaatsen. De verloskundigen in Haarlemmermeer zijn verontrust over de langere rijtijden die dat oplevert. Zij vroegen de gemeente Haarlemmermeer te helpen een oplossing te zoeken.

De busbaan biedt over de weg de snelste verbinding tussen Haarlemmermeer en het ziekenhuis in Haarlem. Maar provincie en Haarlem voorzien praktische problemen als er auto’s met spoed tussen de bussen gaan rijden. Die bussen hebben een vrije busbaan om zo snel mogelijk te kunnen rijden. ,,Onze inschatting is dat toelating van verloskundigen op de HOV-busbaan leidt tot risico’s met betrekking tot de doorstroming van het HOV maar ook tot risico’s voor de verkeersveiligheid die niet opwegen tegen de beoogde baten’’, zeggen B en W van Haarlemmermeer.

Verontrust

Hoe verontrust de verloskundigen ook zijn over de verplaatsing van het kraamcentrum, Haarlemmermeer kan er niet veel aan doen. De raad van bestuur van het ziekenhuis en de verloskundigen verschillen van mening en B en W voelen zich niet deskundig genoeg om een medisch-inhoudelijk standpunt in te nemen. Wel hebben ze met zowel de verloskundigen als het ziekenhuis gesproken ’vanuit het oogpunt van volksgezondheid en zorgveilige gemeente voor onze inwoners’.

Beide partijen zijn opgeroepen er met elkaar uit te komen. Inmiddels is er goede samenwerking over de inrichting van het kraamcentrum in Haarlem. Voordeel van de concentratie van alle bevallingen uit de regio in Haarlem is dat operatiekamer en verloskamers gedurende weekend en nacht op dezelfde bezettingsgraad blijven als overdag. Het ziekenhuis verwacht daarmee de ’patiëntveiligheid’ ’s nachts en in het weekeinde stijgt voor circa tweeduizend vrouwen.

Nadeel is er voor vrouwen die bevallen en in het zuiden van Haarlemmermeer wonen. Zij doen er meer dan twintig minuten over om in Haarlem te komen. Uitgerekend is wat de consequenties zijn. Op papier levert dat een toename op van 0,47 naar 0,67 kinderen die overlijden per jaar.

Voor sommige vrouwen in dit gebied wordt de keuzevrijheid tussen thuis bevallen of in het ziekenhuis/eerstelijns bevalcentrum kleiner. Meer vrouwen zullen het advies krijgen in het eerstelijns bevalcentrum of een ander ziekenhuis te bevallen, verwachten B en W. Daarbij wordt aan Leiden gedacht.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.