Het Dijkhuis wordt verbouwd

Bart Boele b.boele@hollandmediacombinatie.nl
Aalsmeerderbrug

Het Dijkhuis wordt deze weken onderhanden genomen. Het buurthuis voor Aalsmeerderbrug, Oude Meer en Rozenburg moet de uitstraling van een strandpaviljoen krijgen.

,,Het zag er inmiddels een beetje oubollig uit’’, vertelt bestuurslid Peter Klijn van de buurtvereniging. Samen met voorzitter Cees Jan Eikelenboom sleept hij afval in zakken naar buiten. Ze hebben net het plafond boven de bar gesloopt.

,,De mensen van de inrichting wilden daar iets strandachtigs hebben, maar onder het verlaagde plafond van zachtboard bleek een prachtig stuk van het houten dak te zitten. Hoeven we niks aan te doen, dat past goed bij een strandtent’’, zegt Eikelenboom.

Vrijwilligers

Samen met een team vrijwilligers uit de buurt werken de twee bestuursleden van de buurtvereniging zich in het zweet. De werkzaamheden worden zoveel mogelijk door buurtbewoners gedaan. Een deel van de nieuwe vloer ligt er al, maar voor de rest is er zo te zien nog veel werk te verzetten.

Peter Klijn woont twaalf jaar in de buurt maar is pas sinds een jaar bij Het Dijkhuis bestrokken. ,,Er was een oproep voor vrijwilligers: kom zaterdagmorgen om 10 uur naar Het Dijkhuis. Daar stond ik dan, als enige. Veel later kwam Cees langs, die was helemaal niet gewend dat er om 10 uur wel eens echt een vrijwilliger kon staan. Al snel was het: wil je niet in het bestuur zitten. Ik vroeg ’hoezo’. Bleken er maar twee bestuursleden te zijn.’’

Dat is inmiddels anders. Er zijn nu vier bestuursleden en het aantal activiteiten in Het Dijkhuis neemt fors toe. Er leven volop ideeën in de buurt. Bij zo’n vernieuwing past een moderner ogend buurthuis.

Schiphol

,,Het Dijkhuis, vroeger De Lente, is kort na de oorlog gebouwd van de overblijfselen van diverse gebouwen op Schiphol. Zo lang staat het hier al’’, vertelt Eikelenboom. ,,Het enige buurthuis van Haarlemmermeer zonder subsidie’’, vult Klijn aan. Eikelenboom: ,,We hebben een afgerasterde speeltuin en verhuren Het Dijkhuis af en toe. Met giften van organisaties redden we het.’’ Klijn: ,,Stichting Maatvast wil dit buurthuis wel hebben, maar van ons hoeft dat niet.’’

In Het Dijkhuis gebeurt tijdens het seizoen van alles. Er is een heel actieve dartclub, er wordt conditietraining gegeven, bingo’s gedaan, kinderactiviteiten en er zijn plannen voor een repaircafé. Voor het najaar staat een schilderworkshop en een galerie workshop op het programma.

Voor het zo ver is zal eerst de make over van Het Dijkhuis afgerond moeten worden.

De optimistische planning was om alles in twee weken te doen, maar dat was wel heel optimistisch. ,,Derde week augustus’’, schat Eikelenboom nu in, al geeft hij geen garantie.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.