Akkoord over huis Hans Slewe op Elswoutshoek

De schuur vlakbij de plek waar het tweede huis moet komen. Foto Margot Klompmaker

Margot Klompmaker
bloemendaal

Hans Slewe mag op Elswoutshoek een huis neerzetten met een woonoppervlak van 180 vierkante meter, een inpandige garage en twee bouwlagen. Het huis komt vlakbij de twee oude dienstwoningen aan de Elswoutslaan. Ook is er toestemming voor een kas, stal, paardenbak en een werkruimte in de dienstwoningen.

De afspraken zijn voor een groot deel overgenomen uit het convenant van bemiddelaars Revermann en Borghouts.

Slewe heeft moeten afzien van de door hem gewenste plek voor een paardenbak. De landgoedeigenaar wilde op grond van historische rechten de bak aan de westkant van het landgoed. De rechtbank gaf hem daarin gelijk. De gemeente is echter in hoger beroep gegaan bij de Raad van State. Mocht Hans Slewe wederom gelijk krijgen, dan moet hij toch genoegen nemen met een andere plek. De gemeente wil dat de bak bij de oude dienstwoningen wordt neergezet.

Ook zijn er afspraken gemaakt over beheer en onderhoud van het landgoed, met een sanctie op het niet nakomen daarvan. De gemeente geeft toe dat het verplicht stellen van onderhoud geen algemene eis is voor alle landgoedeigenaren binnen Bloemendaal. Maar in dit geval wel, omdat de komst van een tweede woning volgens Hans Slewe noodzakelijk is om het verwaarloosde landgoed te kunnen opknappen en onderhouden.

Afgesproken is dat het landgoed minimaal twee keer per jaar onder begeleiding wordt opengesteld. Ook zullen de voormalige dienstwoningen binnen een jaar worden opgeknapt.

Volgens wethouder Kokke had hij weinig hoop op een positieve afloop. ,,Het proces heeft lang geduurd, was moeizaam, heeft veel geld gekost en stelde het geduld van alle betrokkenen danig op de proef.”

En helemaal gerust op de goede afloop is Kokke allerminst. ,,Zodra ik merk dat vastgestelde afspraken ter discussie worden gesteld of gepoogd wordt onderhandelingen te heropenen, al dan niet via derden, zal ik het college onmiddellijk adviseren onze positie in het verdere proces te bezien.”

Hans Slewe is blij en opgelucht dat er een akkoord is bereikt. ,,De weg er naar toe was uitermate zwaar, kostte veel energie en geld. We zijn drie en een half jaar bezig geweest. Nu willen we vooral rust en duidelijkheid, ook voor onze kinderen. We zetten er een punt achter. Kan ik eindelijk mijn tijd besteden om iets moois van Elswoutshoek te maken.’’

De overeenkomst staat waarschijnlijk 14 november op de agenda van de commissie grondgebied.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.